Az ötvenes évek elején egy éjjel jött a Nagy Fekete Autó, és az ÁVH elvitte apámat. Hosszú ideig azt sem tudtuk, hogy él-e? Anyám nem dolgozhatott, diplomája szerint, tanárként. 2,75 forintos órabérért két műszakban roncs készülékeket szerelt szét, hogy az alkatrészeket hasznosítsák. Mivel a család a második világháború előtt olyan helyen élt, mely a párizsi szerződés alapján Romániához került, szinte semmink sem volt. Tartalékunk pláne nem. Volt, hogy csak zsíros kenyér volt az ételünk. Én felügyeltem az iskolát megkezdő öcsémre, ha anyám dolgozott. Én adtam enni, ellenőriztem, hogy tanul-e, segítettem neki. 10 évesen felnőttem.
A korábbi ismerősök nagy része átment az utca túlsó oldalára, ha meglátott minket. Félt, hogy baja esik, hiszen nyílván megfigyelnek minket. Szerencsére volt a szüleimnek néhány, nem sok, csak néhány igaz barátja, aki adott nekünk egy-két száz forintot, hogy majd, ha lesz, nekünk megadjuk. ( Megadtuk.) De télen lukas volt a cipőm, és ismerős gyerekek elkopott, levetett ruhájában jártam. A stoppolt zoknim is használt volt.
Apám orvos volt. Jó orvos. Betegen került elő, többé nem volt egészséges. Korán meghalt. Nem tudták megtörni, és nem vállalta fel azt a kémkedési ügyet, amivel esetleg rajtunk segített volna.
Nem tudom, hogy Te hány éves vagy, én megtapasztaltam a diktatúrát közelről. Akkor, ha jön a diktatúra, összecsomagolom a családomat, és emigrálunk. Nem miattam, az unokáim miatt.
Tudom, hogy nincs az a diktatúra, mely akár egy kicsikét is jobb lenne, mint a leges legrosszabb demokrácia.
A te véleményed nem ez, és nyílván nem tudlak meggyőzni az ellenkezőjéről, ezért azokban a témákban, melyek demokrácia, és diktatúra kérdései, nem nyilvánítok a továbbiakban véleményt a Veled való levelezésben.
Félre ne értsd, nem érzelemből, hanem, mert belátom, hogy felesleges.
Szintén leveszem a napirendről azokat, melyek valahol hit kérdése. Például, ha szerinted Atilla 2500 éve élt, legyen. Szerintem kb. 1600 éve.
Marad a jelenlegi témák közül a szemét, és az űrbányászat.
A szemét lassan az egyik legfontosabb nyersanyagforrás lesz. Sok pénz kell azonban a megfelelő rendszer kialakításához. Nekünk nincs.
Ez olyan, hogy, ha veszel egy házat, hiba tudod, hogy hosszabb távon megérné hőszivattyú, ha nincs pénzed, akkor annyi.
A környezet védők, vallásosan védik a környezetet, rövidlátók. A környezeti hatásokat komplex módon, és hosszútávra kell vizsgálni.
Mondok egy egyszerű példát.
Bejön a földgáz, elégetjük. felszabadul a környezetet szennyező széndioxid.
Mi van, akkor, ha a földgáz parciális oxidációjával etilén gázt állítunk elő, azt polimerizáljuk, fóliát csinálunk belőle. Évekig használjuk fóliaházaknál. Később hulladék elégetőben elégetjük. Megkapjuk ugyanazt a fűtőértéket, és felszabadul ugyanaz a széndioxid.
Lényegében nem ártunk többet, mint a sima elégetésnél. Ennyit a környezet védőkről.
Az űrkutatásba befektetett pénzek többszörösen megtérültek. Miért ártana néhány ezer tonna ritkaföldfémet (lantanoida) ide hozni. Egyébként ezek nem nagyon ritkák, csak a koncentrációjuk rendkívül kicsi. A bányászható előfordulás igen ritka, és gazdaságos kinyerési technológiája a kínaiaknak van.
A régiek azt mondták: Navigare necesse est, vivere non est necesse! Hajózni szükséges, élni nem muszáj. Szerintem űrhajózni szükséges!