Zsolt632536 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 29791

Nos, akkor közzéteszem a vizsgálatom eredményét.

 

Október elején, a fagyokm idején leszedtem néhány zöldessárga hurmát (most így mondom), hogy kipróbáljam, baj-e, ha ilyenkor ezt teszem. Az a vizsgálat tárgya ugye, hogy fagy esetén érdemes-e leszedni vagy sem, s ehhez azt kell kideríteni, hogy a zöldes gyümölcs kellően utóérik-e. A másik meg, hogy mikor fagy meg a gyümölcs.

 

Az első kérdést leteszteltem.

Így néztek ki a leszedett gyümölcsök, felül zöld, alul már inkább sárga.

 

 

Pár nap után bezacskóztam almával, s egy hét után ilyenek lettek.

 

 

Megkérdeztem a családot, ízlik-e nekik. Ízlett. A feleségemmel megállapítottuk, hogy az íze valószínűleg optimális esetben lehetett volna jobb is, de annál sokkal jobb volt, minthogy veszendőbe hagyjuk menni. Azaz szerintem a gyümölcs elég szépen utóérik, és amellé teszem a voksot, hogy a zöldessárga gyümölcsöket is érdemes leszedni, ha veszélyhelyzet van, nem értek egyet azzal, hogy utóérve élvezhetetlen, bár nyilván ez ízlés kérdése is.

 

Most már csak az a kérdés, hogy mikor van veszélyhelyzet, mert ebben volt még vita, azaz mikor fagy meg a gyümölcs. Az biztos, hogy -2-nél nem lett semmi bajuk a gyümölcsöknek, ezt én is tapasztaltam már.

Az egyik vélemény szerint normál lefolyású -3, -4 minimumú éjszaka esetén elfagyhat, a másik vélemény szerint csak 12 óránál hosszabb ideig tartó -5 alatt, vagy -8 minimumú normál lefolyású éjszaka esetén.

Ezért megvárom, amíg ilyen fagyok lesznek, persze ez sem lesz tuti teszt, mert a gyümölcsök különböző érettségi foka más fagytűrőképességet jelenthet a cukortartalom miatt. Ezért a zöldes gyümölcsök elfagyását nem tudom megnézni, de azt megállapíthatom, hogy amikor majd elfagy az érett gyümölcs annál a zöldes fagyáspontja nem lehet magasabban. Ez is valami. És persze az kell még, hogy mielőtt ilyen fagy jönne, addig ne rohadjon le a káki a fáról.

Meglátjuk.

 

A lényeg, hogy nem tudom még mikor muszáj leszedni, de azt már igen, hogy ha zöldessárgán október elején valamiért muszáj, abból már igenis lehet és érdemes enni.

 

Mellesleg a boltokban is egy csomószor lehet zöldessárga gyümölcsöket látni, amelyek ki tudja hogyan kerültek leszedésre.