Nos, akkor közzéteszem a vizsgálatom eredményét.
Október elején, a fagyokm idején leszedtem néhány zöldessárga hurmát (most így mondom), hogy kipróbáljam, baj-e, ha ilyenkor ezt teszem. Az a vizsgálat tárgya ugye, hogy fagy esetén érdemes-e leszedni vagy sem, s ehhez azt kell kideríteni, hogy a zöldes gyümölcs kellően utóérik-e. A másik meg, hogy mikor fagy meg a gyümölcs.
Az első kérdést leteszteltem.
Így néztek ki a leszedett gyümölcsök, felül zöld, alul már inkább sárga.

Pár nap után bezacskóztam almával, s egy hét után ilyenek lettek.

Megkérdeztem a családot, ízlik-e nekik. Ízlett. A feleségemmel megállapítottuk, hogy az íze valószínűleg optimális esetben lehetett volna jobb is, de annál sokkal jobb volt, minthogy veszendőbe hagyjuk menni. Azaz szerintem a gyümölcs elég szépen utóérik, és amellé teszem a voksot, hogy a zöldessárga gyümölcsöket is érdemes leszedni, ha veszélyhelyzet van, nem értek egyet azzal, hogy utóérve élvezhetetlen, bár nyilván ez ízlés kérdése is.
Most már csak az a kérdés, hogy mikor van veszélyhelyzet, mert ebben volt még vita, azaz mikor fagy meg a gyümölcs. Az biztos, hogy -2-nél nem lett semmi bajuk a gyümölcsöknek, ezt én is tapasztaltam már.
Az egyik vélemény szerint normál lefolyású -3, -4 minimumú éjszaka esetén elfagyhat, a másik vélemény szerint csak 12 óránál hosszabb ideig tartó -5 alatt, vagy -8 minimumú normál lefolyású éjszaka esetén.
Ezért megvárom, amíg ilyen fagyok lesznek, persze ez sem lesz tuti teszt, mert a gyümölcsök különböző érettségi foka más fagytűrőképességet jelenthet a cukortartalom miatt. Ezért a zöldes gyümölcsök elfagyását nem tudom megnézni, de azt megállapíthatom, hogy amikor majd elfagy az érett gyümölcs annál a zöldes fagyáspontja nem lehet magasabban. Ez is valami. És persze az kell még, hogy mielőtt ilyen fagy jönne, addig ne rohadjon le a káki a fáról.
Meglátjuk.
A lényeg, hogy nem tudom még mikor muszáj leszedni, de azt már igen, hogy ha zöldessárgán október elején valamiért muszáj, abból már igenis lehet és érdemes enni.
Mellesleg a boltokban is egy csomószor lehet zöldessárga gyümölcsöket látni, amelyek ki tudja hogyan kerültek leszedésre.