sziasztok, egy kis segítség kellene, ha van esetleg valakinek rajza a zx hűtőrendszeréről. melyik cső hová megy, stb....
1.4i reflex 1992-es évjárat
a problémám hogy elindítom az autót, és kb. 3 km után felforralja a vizet. vagy legalábbis túlmelegszik a motor.
igazából víz van elég a kocsiban, multkor leengedtem és 4,5 liter simán belement amikor utántöltöttem.
a termosztát is kinyit rendesen.
mégis felforrósodik az egész rendszer, a műszerfalon világít a vízhőfok jelző.
ja fűteni meg nem fűt csak a hideg levegőt fújja az utastérbe! :(
a következőket tapasztaltam. a hűtőradiátor aljából megy a cső egy gömb alakű műanyag házba. ennek a tetején van egy szelepsapka, amit ha letekerek, forró gőz jön ki belőle illetve víz, mint valami gejzír. ebből a műanyag alkatrészből 2 cső megy tovább, egy vékony a motor felé, egy vastag pedig az utastér felé, ami utána vissza is jön és megy a motor felé, a motor túl felén a termosztát házba is megy 2 cső, majd a termosztát házból egy vastag cső tér vissza a hűtőbe felülről. így teljes a hűtőkör, jól gondolom?
leszedtem a termosztát házat és beindítottam a kocsit, figyeltem hogy mi történik. hát víz nem folyt ki a motorból, csak a hőség dőlt belőle. pedig van víz a rendszerben, mondtam 4,5 liter minimum. hol akad meg a vízáramlás? lehet hogy vízpumpa? de a vízpumpa tengelye forog, hajtva van rendesen. vagy az utastér felé menő cső dugult el? mert ami vissza felé jön az utastérből, az hideg. segítsetek kérlek megszakérteni ezt, mi lehet a gond. köszi mindenkinek előre is. üdv, Laca