"Mindszenty már eredetileg sem az az ember volt, akitől efféle mértékletességre számítani lehetett volna."
Volt anno a Vitraynak egy műsora, az "Ötszemközt".
No ott beszélgetett egyet a Marosánnal, aki hálálkodott a Mindszentynek és sajnálta, hogy nem beszélt többet, mert tökre egy Hortys restauráció jött le a szavaiból és azt az ország akkor éppen qrvára nem szerette. Jobban nem szerette, mint az oroszokat.
Én pl. hallottam a beszédet, a lényegét biztos nem mértem fel, de azt mondtam is apunak, hogy ez a pasas most jól odamondogatott. Még gyerek voltam.
És én például - utólag - többek közt a Midszenty beszédnek is tudom be az 57 május elsejei hatalmas tömeget. Azok is hallhatták a beszédet, aztán nem tetszhetett nekik.
(Nehogy valaki azzal jöjjön, hogy ki lettek vezényelve! Ennyi embert nem lehet és ezek az emberek nagy része a Bem szobornál is ott volt és sokaknak még puskaporszagú volt a keze. Meg se merte volna senki próbálni az egyfajta - Rákosit idéző - kivezénylést)
Ami meg mégérdekesebb: nincs meg sehol az igazi Mindszenty beszéd szövege. Se magnón, se írásban se sehogy.
Különböző "visszaemlékezések" vannak, amik hát ...