B.Zoli79 Creative Commons License 2013.10.18 0 0 0

Nekem a STARKL kert-el van tapasztalatom.

2011 ősz:

Sunburst cseresznye: Rossz helyre ültettem (tyúkudvarba ahol tavasszal megállt a víz és mint kiderült utólag a sajmeggy alany nem bírja a pangó vizet)
és tavasszal elfelejtett kihatjtani egyéb bajom nem volt vele.
Feketics meggy: A cseresznyétől pár méterre ültettem és a sorsa ugyan az lett.
Jonkheer van tets piros törzses ribiszke: Megvan szépen terem egészséges. A leírásban oda volt írva erőss fácskát küldünk
ez valóban így volt kb. 2,5cm-es törzsátmérővel jött. Gondolom valami anyatelepet frissítettek és az idősebb töveket
eladták.
Weisse Versailler fehér törzses ribiszke: Ugyan az mint a jonkheer-el elégedett vagyok.
Hinnomaki piros törzses köszméte: jó ujjnyi vastag oltvány hibátlan. Gyönyörűen fejlődik szép koronát nevelt és terem bőven és tényleg rezisztens.

2012 tavasz:

Pallagi óriás törzses köszméte: Na itt már az erős fácska mindössze ceruza vastagságú csemete.
kevés gyökérzettel azóta is sínylődik okát nem tudom.
Piros Ízletes törzses köszméte: Ez pedig GYÖKÉR NÉLKÜL érkezett. És pallagi óriás lett belőlle biztos elfelejtette, hogy neki piros bogyókat kéne teremni.
Megmaradt de elég volt neki első évben gyökeret növeszteni.
Goji bogyó: Eleve kiszáradva érkezett. Adtam neki esélyt 1 hónapon keresztül vártam a csodát de semmi. Reklamáltam, azt mondták küldjem vissza, kivizsgálják és küldnek másikat. Drágább  a hús mint a leves alapon nem küldtem vissza.
Emily fürtös áfonya: SZép erős kis cserepes tövet küldtek, már ki voltak pattanva a rügyek ez megmaradt, termett is pár szemet és megöltem egy nitrogén túladagolással.
Ez is saját hibámból pusztult el.
Gönci magyar kajszi: Egészséges suháng érkezett. Ezt másnak rendeltem az illetőnél szépen elvan és nő.
Blue Free szilva: Szép suháng volt. Ezt is másnak rendeltem. Szépen megmaradt ahogy kell. 

Most épp regenerálódik ugyanis nyúltámadás áldozata lett.
Szamóca fa: Ahogy megérkezett szép volt de valami speckó igénye biztos van hiába tettem jó minőségű virágföldbe és gondoskodtam róla, mégis elpusztult. Szerintem nem erre a földrészre való. Azóta sincs náluk a kínálatban.

Nekem durván ennyi a tapasztalatom a STARKL kertel. Ezen sorokkal nem minősíteni akarom  őket csupán én így jártam. De már nem rendelnék tőlük semmit a magas árak miatt leginkább.