Még szeptember 24.-én kedves barátaimmal úgy döntöttünk, hogy a jó időre való tekintettel ellátogatunk a közeli kb. 20-25 km-re lévő Monor-Irsai dombság Monor-Gomba közötti részre.
Mielőtt a "dombok"-ról tennék fel képeket, érdekességként találtunk Monoron egy szép fügebokrot. Amit tudni kell róla, hogy domborzatilag nem a legelőnyösebb területen van, viszont úgy tűnik, hofy a (kert)városi hőszennyezés megtette a hatását. Sajnos a gazdája nem volt otthon, így korára, egyéb téli védelemmel kapcsolatban nem tennék megjegyzést. A képekért előre is elnézést kérek, mobiltelefonosak.

Aztán elérkezett az idő, amikor kimentünk a természetbe, megnéztük Monor-Gomba közti dombocskák egy részét. A GPS szerint kb. 200 méteres magasságban voltunk, bár szerintem nem voltunk olyan magasan, vagy csak a dombok leejtése miatt tűnt valószínűtlennek.
Megérkezvén a helyszínre találtunk sok-sok idős cseresznye, barackfát, sőt egy nagy, idős mandulafát is! Egytől-egyig egészséges fák, egészséges terméssel, a szabadban permetezés nélkül. (Mandulát nem sokat tudtunk enni, már előttem leszedték, csak a fentebb lévőkből tudtunk pár szemet kóstolónak szedni.)

Az utolsó képhez pár szót hozzáfűzve: domb tetejének déli fekvésű részén egy füge bokrocska. Sajnos itt se találtunk otthon senkit, lévén, hogy nem lakták, talán egy nyaraló lehet.
Konkluzió: Nem sok mindent lehet következetetni, hiszen időszakosan meg kell figyelni az előbb látott területeket, illetve új, ettől kedvezőbb fekvésű helyeket kell még keresni. A mostani fagyok viszont jó viszonyítási alapot tudnak adni. Éppen ezért hamarosan újra egy ilyen túrába kezdünk, s viszünk magunkkal pár fügeágat.
Nos, remélem nem untattam senkit írásommal. A jövőben még itt közzéteszek képeket a fejleményekről. Köszönöm a figyelmet! :)