Tegnap még azelőtt láttam a videót, mint hogy ide linkeltétek a Motorrevüs cikket. Elsőre nagyon megdöbbentem és felháborodtam rajta, amit csak fokozott a Motorrevüs cikk hozzáállása...
Egyértelműen egy magát a hordázástól nagypöcsnek érző kispöcsöktől dominált motoros csürhe minősíthetetlen akciója az egész, hosszú perceken keresztül, akármi is történt az elején (ami nem látszik pontosan a vidón), bár komoly lóvét tettem volna rá látatlanban is -az eset dinamikájából kiindulva-, hogy valószínűleg az első megállásnál is komoly fenyegetés történt, amiből -és innentől kezdve az én értelmezésmben védelmi helyzet az egész- az autós így próbált menekülni, akár motoron/motoroson keresztül is - mondom, szerintem jogosan. Én sem tennék másként, ha egy elém állva a családomat komolyan fenyegető csürhéről és annak tagja motorosról lenne szó.
Egy egyszerű analógia: motorok és autó nélkül a szitu. Az ember sétál a családjával az utcán, az oldalán jól láthatóan egy méretes .45-ös lóg. Jön egy -mondjuk- görkorcsolyás banda, meglökik egymást valahogy (mindegy is, hogy mi és ki hibájából történik az "alapbaleset" pontosan). Ki szerint normális, hogy az egyébként fegyvertelen banda körbeállja és tettleg fenyegesse, bántalmazza az embert és családját, és ki szerint normális, hogy csodálkozzanak aztán, hogy ezért előkerül az elejétől jól látható .45-ös és eldörren egy -az utólagos hírek szerint figyelmeztető- lövés, és az ember kitör és menekülni kezd, erre a banda üldözi? Ki szerint jogtalan a .45-ös használata? Ki szerint jogos a banda viselkedése? (A Range Rover és egy elé álló motoros viszonya két agysejttel átlátható, és olyan -vagy olyanabb- mint szabadkézzel egy .45-ös ellen. Az utólagos hírek szerint az autós nem okozott személyi sérülést a kitöréssel, csak motorokat döntött össze, ugyanakkor már ekkor kiszúrták a kerekét, azaz fizikai erőszak és fenyegetés érte előzőleg, családostul.)
Maga az üldözés és a végén a család és autója elleni erőszak meg egyértlműen önbíráskodás és -nem minősíteném pontosan- de nagyon súlyos, többszörösen minősített erőszakos bűncselekmények sora szvsz.
Azon vagyok meglepődve, hogy pont egy csürhetag videója rögzíti a bűncselekményeket - mert ezek szerint még büszkék is rá...
Ami a motorrevüt illeti: Dani még finom volt szerintem. Az egyik mértékadó motoros lapként vérciki egy ilyen szerkesztőségi hozzáállás, és súlyos szakmai hiba a megfelelő infók nélküli ítélkezés. Magam azért nem írtam még ide sem egyből, és kezdtem beszélgetést a videóról, mert úgy éreztem, meg kell tudnunk még sok dolgot -pont a történet elejéről, az első megállás és a kitörés előzményiről, és az eset végkifejletéről, következményeiről a sérüléseket illetően - az akkor elérhető források érezhetően nem voltak egyértelműek és érezhetően "fantáziaszínes" elemeket tartalmaztak. Ezek híján még egy ilyen topkiban sem nyilvánítottam ki -tudatosan- az egyébként persze zsigerből meglévő- véleményem - pont a zsigerisége miatt.
Én ezt főleg elvárnám egy meghatározó motoros lap szerkesztőségétől, és ennek híjján a figyelmeztetés a "baromságok írásáról" elég szolid...