Csak hogy kicsit színesítsem a topki hozzáértési potenciálját, álljon itt pár mondat a legutóbbi kalandomról.
Monitort kerestem nem túl bonyolult feladatra: képeket kell szerkeszteni, alkalmanként fullHD videókat.
Nos, a kapható LCD monitorok 99%-a erre nem, vagy csak korlátozottan alkalmas. A népszerű (és az eladásból és kalibrálásból élő portálok) szerint az IPS és PLS panelek lennének hivatottak leváltani a korábbi CRT és plazma megjelenítőket. 1000:1 natív kontraszttal? Mérve 7-800.
Az rendben van, hogy a betekintési szög 170 fok feletti, de mi lesz a feketével? És a színmélységgel? A dinamikus kontraszt a PWM LED háttérvilágítással megoldja? Kétlem.
Elképesztően x@r a TN+film megjelenítők képe. Az IPS és PLS monitor többnyire úgy jön ki a gyárból, hogy maxra tolják a fényerőt, aztán vakulj paraszt.
A marginális kisebbséghez tartozó monitorvásárlóként végül vettem egy AMVA panelest. Papíron 3000:1 a kontrasztja, mérve (nem én, szakportál) 2500:1. Asztalomon elfér, MacBook Air (egyelőre a D-Sub csatin) lájkolja, DVI-D adaptert meg majd hoz a postás a DX-ről.
A kalibrálási profilját egyből vágta az OSX, pedig nem egy népszerű brand. :O
tomcat