A királyt, midőn fáradtan üle, kis felújulás után késztették, hogy étkezzék. Tomory Pál ekképpen szólt: »Étkezzék királyi Felség! mert a törökök gyorsan sietnek utánunk!« Erre pedig Szapolyay igy szólt Tomoryhoz: »Nagyságod pedig menjen saját szállására, én hasonlóan a magaméra, ne késsünk, azonnal Buda felé kell lovagolnunk. «
»Én kész vagyok« — monda Tomory, mire ismét Szapolyay: »Egyedül menjen Tisztelendőséged szállására, én a király védelmére mégis itt maradok.«
Tomory Pál lámpavilágnál elment szállására cselédjeivel. Midőn Tomory eltávoza, Szapolyay György szóla Lajos királyhoz: >Te dorbézoló király! Te buja király! Te igazságtalan király, mert elvesztetted egész Magyarországot és minden ősi jogainkat, Lőrincz *) herczeg birtokait, ki magát kötelezte magvaszakadása esetére, mint atyánk is viszont a kölcsönös örökösödésre.> — Monda erre Lajos király : »Nem az én akaratom, hanem az országnagyoké!< Ekkor Szapolyay Görgy a királyt torkánál megragadva, mérges dühvel egy háromélű csehkarddal jobb oldalán három helyen átdöfte. Czettritz és más udvarosai a királyi felségnek megrémültek, és Tomory Pál érsek szállására futottak, erős hangon kiáltván: »Hamar, hamar. Nagyságos Úr, mert Lajos királyt Szapolyay Görgy megölte!« Mit Tomory érsek hallván, sietve felkelt s környezetével Szapolyay Györgyre rohant, és őt meggyilkolta. Ezt hallván Szapolyay György hadvezére és a György párt nagyrésze, megölték Pál érseket.
Szóval akkor mégsem a fentebb olvasható verzió az igaz. Én személy szerint nagyon örülök annak, hogy mégsem egy derék magyar főúr, Szapolyai György követte el a királygyilkosságot. Ilyesfajta mocskos dolgokra csakis idegenek vetemedhettek. Trianon tükrében tekintve az eseményeket világos az összefüggés: a csehek már akkor a Felvidéket akarták! Háromélű kard... Méghozzá csehkard! Micsoda piszokság! Biztosra akartak menni a nyomorult csehek, ezért nem volt nekik elég a kétélű! Így veszejtették el a magyar királyt a gaz csehek! (Lajos cseh király is volt egyben, dehát úgy látszik ezeknek az alávalóaknak még a saját királyuk se szent). Ráadásul nyilvánvaló, hogy Habsburg utasításra tették, hiszen a bécsi titkos levéltárból került elő a kettétépett (meg akarták semmisíteni!) leleplező irat. Gyalázat! Ideje átírni a törénelemkönyveket, különös tekintettel az általános iskolák 6. osztályos törikönyveire! Egyébként pedig azonnal mondjon le!!! :)))