Sziasztok!
A mandarin lakóparkban lakom egy ideje és van egy problémám ami már nagyon bosszant. Szeretnék tanácsot és véleményt kérni tőletek. Lehet hogy másnál is felmerültek hasonló problémák. Nem olvastam vissza a teljes fórumot...
A szagelszívó rendszerről van szó. Valószínűleg felettünk valamelyik emeleten rendelkeznek egy komolyabb teljesítményű szagelszívóval. Nem biztos hogy egy emeleten lehet, hogy több emeleten is. A pikáns ebéd vagy vacsora alkalmával maximumra állítják a szagelszívást. A szagelszívó fő vezetéke nem vezeti ekkora sebességgel a levegőt, amilyennel belepumpálják és így talán érthető, hogy amerre a levegő könnyebben utat talál arra szökik, vagyis a következő leágazásnál. Ami a szomszédot jelen esetben pl. minket jelent.
Hiába van a leágazásnál visszacsapó pillangó szelepünk. Hiába van betolható szagelszívó ami elvileg valamennyire lezár. Ezek nem légmentesen zárnak és a szag lassan "befolydogál" a lakásba. Ezért a lakás, ha le van zárva érkezéskor kellemesen bűzlik pl. a fokhagymától.
Más esetben ha pl. itthon vagyunk, be kell kapcsoljuk csak azért a szagelszívót, hogy ne a mi lakásunk bűzölögjön. Persze akkor csak annyit érünk el, hogy továbbadjuk alánk vagy fölénk.
Én nem mutogatni akarok mert lehet, hogy az én szagelszívóm is megcsinálja ezt néha, mindenkitől függetlenül csak senki nem szólt. Én eddig az alattunk lakót kérdeztem. Neki is hasonló problémái voltak, vannak. Kiegészítve hasonló úton érkező dohányfüsttel...
Sajnos nem vagyok gépész légtechnikus, de sokáig kerestem tömített légmentes kézzel zárható szelepet amit esetleg a szagelszívó elé tudnék szerelni (csak belső tömítés nélküli változatban láttam), eddig kevés sikerrel. Sokáig ebben láttam a megoldást. De ezzel is azt érném el ,hogy a sorban a következő emberhez több finom illat szállingózna... Ugyanakkor a másik oldalról meg nem keresgethetem mindig azt ki süt éppen rántottát és, hogy mért használja a sok pénzen vásárolt jó teljesítményű szagelszívót.
Volt aki azt mondta egyszerűen zárjam le a rendszer kivezetést így legalább csak a saját szagunkban "fürdünk".
Ha valaki megálmodta a megoldást, megtalálta az említett technikai csodát, vagy csak egy hajóban evezünk, legyen szíves szóljon hozzá.
UI: Ha már írok, akkor már ezt is. Nyáron számtalanszor keltem nyitott ablaknál dohányfüst csodás illatára, ahogy betöltötte a lakást. Ugyanis a leendő gyerekszoba melletti erkély gazdája reggelenként néhány szál cigarettával kényezteti magát a kávé mellett.
Én soha nem ítéltem el a dohányosokat. De úgy érzem ez kicsit sok. Főleg, ha lesz egy kisgyerek a szobában.
Persze, ha a másik oldalról nézzük. Ki vagyok én hogy valakinek megtiltsam ,hogy a saját erkélyén elszívjon egy szálat. Több erkélyről is ide száll néha a füst ez csak szél függő... Próbáltam megúszni a légkondit, de emiatt most vegyek egyet, mert nem akarom hallgatni nyáron az ivászatokat meg szagolni a füstöt? Ez csak nekem probléma?....
Nem célom senkit kellemetlen helyzetbe hozni, de örülnék ha ezek nem sokáig maradnának problémák.
Üdvözlettel:
Péntek 13