Dummy_Druggist Creative Commons License 2013.09.12 0 0 9008

Kanadáról meg annyit, hogy ott voltam, patikus voltam, üzlettulajdonos voltam.

A Shopper's Drug Mart nevű drug-store lánc, akkor az Imasco nevű befektetési társaság tulajdonában volt, és ugyanők tulajdonolták a British Tobacco-t és az Imperial Tobacco-t is.

Ez a lánc, az Imasco üzeltpolitikájának megfelelően, min a 700-valahány ontarioi üzletében dohányt árult, a pénztárak mögött, mert annyira biztos és kalkulálható bevétel volt, hogy a drug store-jaik cash flow-ját, erre alapozták, a dohánygyári terítők, akár naponta kétszer is szállítottak 10 napos fizetési határidőre, hogy a készlet lehetőleg a legminimálisabb legyen Aztán 1993 vagy 94 január elsején, megtiltották a drug store-okban a cigaretta forgalmazást, (más kiskereskedelmi egységekben azonban nem) és azóta ők is neofita buzgalommal üldözik a dohányzókat.

Ezidőtájt még az USA-ban is 99 centbe került egy doboz cigaretta, Kanadában már 6 dollár körül volt. Éppen ezért Jean Chretien, mikor 1993-ban miniszterelnök lett, egyik első dolga volt, hogy a cigaretták adódartalmát annyira lecsökkentette, hogy az dobozonként, mindössze két dollár lett. Érdekes volt az indoklás, miszerint a 4000km hosszú gyakorlatilag őrizetlen és átjárható USA/Kanada határon, annyiba kerül a csempészet elleni harc, hogy azt a 6 dolláros cigaretta adótartalma sem fedezte...

Előzmény: Platon (9006)