Hogy miért gyilkos a dohányzás az elég jól ki van kutatva, mint ahogy az is hogy mekkora terhet jelent az egészségügynek a dohányzással összefüggő nyavaják kúrálása.
Még a jövedéki bevételéekkel együtt is veszteséges a társadalomnak. Valahol 2000 Ft/doboz cigaretta árnál lenne nullszaldós.
Már ne haragudj, de...
...az OEP nagyjából 800mrd-t költ a természetbeni ellátásokra, tehát a konkrét gyógykezelésekre.
Ha 2000ft lenne egy doboz cigi a jövedéki adóbevétel több mint duplája lenne, az is kb., 7-800mrd forint. Ergo teóriád szerint csak dohányzó emberekre fordítanák a teljes OEP természetbeni ellátások kasszáját, másként fogalmazva, a nemdohányzók nem is betegednének meg, még másképp fogalmazva, a dohány jövedéki adó bevétele fedezni az ország minden betegének az ellátását.
Már ne haragudj, de ez így marhaság, de a fejekbe sikerült ez besulykolni.
Tegyük hozzá hogy nem intézzük el kézlegyintéssel, évről évre szigorodnak az emissziós normák, és milliárdok mennek el emisszió csökkentésre.
Ez is rendben lenne, ha....
.... a megfelelő elszívók alkalmazását is ugyanígy elfogadnák, mint az emissziós normákat javító katalizátorokat, az egyszerű betiltás helyett.
Nemrég volt egy felmérés, hogy a Körúton, minden lakás tele van korommal, és az ott lakók tüdejében is jól kimutatható ez, akár dohányzik akár nem...
Félre ne érts, nem vagyok én felkent prófétája a dohányosoknak, de ha már a társadalom harmada rabja ennek a szenvedélynek, (a nikotin a heroin után a második legaddiktívabb) és már jó régen beépült a használata a társadalmi kultúránkba is, talán nem kellene a dohányosokat ellenségnek és kopasztani való bolondnak tekinteni.
Az hogy ki kutat, mit, és ki fizet a kutatások előre eldöntött eredményeiért, plusz a statisztikákkal elkövetett torzítások, az engem már rég nem érdekel....
Továbbá, szeretnék otthon 50kg dohányt termeszteni évente, adómentesen és saját használatra, mert utálom a pálinkát, ellentétben a miniszterelnökkel.