Kicsit torkomon akadt most a szó........
A koncertbeharangozókban szó volt erről, hogy ez egy rendhagyó koncert lesz, mert sztorik lesznek az elején. Mivel az egész életművüket készülnek bemutatni évente egy-egy koncerttel, ezért úgy gondolták, hogy a zenekar életét is bemutatják és nem pusztán lenyomják a számokat egymás után. És a sztorizás csak a koncert elején volt, utána már egyre kevésbé szakadt meg a zenék sora, olyannyira pörgőssé vált a koncert, hogy néha a számcímek konferálása is lemaradt :o))
Szóval, én a szöveges részt egyáltalán nem éreztem soknak. Sőt, nagyon élveztem azzal együtt is, hogy sok történetet már jól ismerünk innen-onnan. De így élőben hallgatva mégis más :o)
És nem tudom, lehet, hogy én vagyok figyelmetlen, de szerintem az 1980-as nyári salgóbányai rocktáboros szereplésükről még sehol nem volt szó részletesen, főleg nem ilyen különlegességgel megspékelve, mint a bejátszott Victor Máté kritika. :o) - szerintem ez új sztori volt.
Ráadásul nyilván olyanok is ültek a közönség soraiban, akik nem ekkora fanok, mint mi vagyunk, vagyis nem ismerik ennyire vagy egyáltalán nem is ismerik a zenekar életét sem: azoknak az embereknek minden információ új volt - és ilyen formában előadva kifejezetten szórakoztató lehetett.
A koncertről kifelé jövet csupa olyan véleményt hallottam, hogy mekkora ötlet volt ez a fajta koncertszerkesztés!
Megértem persze, hogy egy fiatal, aki még soha nem volt Solaris koncerten, egy ízig-vérig zenei koncertre vágyott volna. Ez is egy elgondolkodtató vélemény!
Lesz majd ilyen is koncert is, ebben biztos vagyok! :o)
De ez az életmű koncertsorozat - mert valójában erről van szó, csak kár, hogy ezt nem szalagcímekben propagálták a Srácok - másról is szól: nemcsak a zenéikről, hanem az életükről is!
Jó lenne, ha más fiatalok is leírnák, ők hogyan viszonyulnak ehhez a sztorizós koncerthez :o)
Sajnálom, hogy számodra fiaskóként marad meg ez a koncert :o(
Mert az sem igaz, hogy zeneileg ne kaptunk volna az eddigiektől eltérő dolgokat is.
- Az Újjászületésnek pl. egy olyan ősi változatát tanulták meg a Fiúk, amelyik még az Archív1-en hallhatót is megelőzi, épp ezzel illusztrálták Victor Máté kritikáját és bemutatták, hogy a későbbiekre nézve mennyire hasznos tanácsokat kaptak ott, tapasztalt zenészektől, zeneszerzőktől.
- Abszolút meglepetés és felvillanyozó újdonság volt Bogdán Csaba zongorajátéka, amint bemutatta a Mickey Mouse-t, amit aztán utána rögtön elő is adtak.
- Totál új dolog volt Kollár Attila és Kisszabó Gábor kettőse, ami az alábbi beszámolótól eltérően egyáltalán nem a Duó c. saját kompozíciójuk volt "Gáborra" áthangszerelve, hanem Bachot játszottak együtt - Attila mondta is utána, hogy ezzel is Czigire emlékeztek kicsit, mert Ő is nagyon szerette Bach művészetét.
- És vajon korábban hányan hallhatták Robi zseniális zongoraszólóját élőben a Noab-ban?
Nehogy ez már ne lett volna új élmény az ott lévők 99%-a számára! :o)
Arról nem is beszélve, hogy ki gondolhatta vajon azt korábban, hogy a Noab c. számuk - zsenialitásuk egyik csúcsa - a megküszködött CD-re kerülés után valaha is még színpadra kerül..., 31 év után testet ölt és minden porcikánkat átjárva élőben lehetünk részesei ennek a csodának (még ha csak a szám kb. első harmadának, de akkor is!)
Én a két kezemet akkor is összetenném és hálát adnék, ha csupán egy lezárt életmű bemutatásáról lenne szó! Hogy egyáltalán létrejönnek Solaris koncertek és CSODÁKAT hallhatunk, élőben!!!
Ahogyan voltak tavaly és idén EAST életmű-koncertek is - ezek a koncertek is hatalmas ajándékok! Hiába sejthető az ő esetükben, hogy ennyi, nincs tovább, az EAST-dalokat is nagyon nagy öröm újra és újra élőben hallgatni, átélni! És el kell menni lehetőleg mindegyik koncertjükre, mert ki tudja, meddig adatik még ilyen lehetőség. Bár, legújabban a verebek azt csiripelik, hogy az EAST is kedvet kapott a folytatáshoz és belevágnak egy új lemezbe.... :o)
De a mi Fiaink esetében a folytatás már nem kérdés, hanem tény! :o)
Már nagyon dolgoznak az új anyagon és fényes jövő előtt állnak; higgyétek el, hogy így lesz :o))) - én tudom....
Sztorizgatás Solaris módra
És egy kis dorgálás a végére a Srácoknak:
a zongora bal oldala mellé egy kamerát beállíthattatok volna és kivetíthettétek volna a vászonra a zongorajátékotokat!
Ugyanis a szinti-arzenál miatt nem sokan élvezhették a látványt, pedig nemcsak hallgatni, de nézni is öröm volt a játékotokat! A lenti sorokból a szintik alatt átlesve el lehetett csípni a látvány egy részét, de ez nem sokaknak adatott meg :o(