Alex Raps
2013.09.07
|
|
0 0
77
|
Az hogy már ~20 éve külpiacokról finanszírozzuk az ország működését egy szimpla oximoron és hogy ennyire drágán az meg egy nyilvánvaló összeesküvés.
Az ország eladósítására azért volt szükség hogy ez a helyzet nem hogy előálljon hanem egyenesen bebetonozódjon, miközben elfelejtjük lassan azt hogy a költségvetést normális helyzetben sosem hitelből, hanem mindenkor a tárgyidőszaki adóbevételekből kell finanszírozni. Azért példálóztam a "fejlett világgal" az előbb mert ott nincs ilyen mértékű kamat és talán nem is volt soha. Sőt! Vannak országok ahol jogszabály írja elő a kormányoknak a szufficites költségvetést (persze ezeken a helyeken jellemzően jól is él a többség). Az alacsony kamat pedig azért fontos, mert a hitelekhez tartozó pénzeszközök kamatrészének meghatározásakor nincs még jelen a gazdaságban ez a pénz csak véllelmezzük azt hogy képesek leszünk a kötelezettség időpontjára az előállítani. Ezért aztán az állítólagos mostani 0,5%-os növekedésből miként lesz majd egyszer 7,5%-os kamatfizetési képességünk az el sem tudom képzelni. Illetve el tudom. Újabb hitelvállalással*. Ha Neked ez a normális és ezt az utat akarod járni akkor csak tessék. Én azokra fogok legközelebb szavazni akik legalább tervbe veszik ennek a helyzetnek a felszámolását például azon a módon, hogy egyrészt átütemezést, másrészt tartozáselengedést kérnek. Életem utóbbi 47 éve arról szólt hogy nyaltuk mások seggét, miközben a bolygó igazolhatóan legtehetségesebb nemzete vagyunk. Szóval a jegybanki kamat fölött +2% kamatmaximum bőven elég, mert még teljesíthető. Mindezek mellett nagyon fontos hogy a jegybanki kamat csökkentése valahol az 1-2% környékén landoljon.
*Tudni kell hogy a költségvetés kamatkötelezettsége körülbelül évi 3 db 4-es metró költségvetése. Persze hogy semmire nincs pénz. |
Előzmény: Lédiell (73)
|
|