"Viszont ha én szeretnék egy viszonylag jó hatásfokú hőcserélőt, abbel lehet, hogy éppenséggel le fog lassulni a levegő."
Az egyáltalán nem baj, ha a hőcserélőben lassan megy a levegő: több ideje van hőcserélődni.
Ráadásul ventilátor-wattokat (=forintokat) is megtakarítasz azzal, ha a hőcserélő olyan, hogy minél kevesebb fojtást jelentsen (pl lassú légáram = jelentősen kisebb súrlódás).
"Vagy akkor inkább hosszabb hőcserélőben gondolkodjak, mint nagy keresztmetszetűben... (?)"
Tudom, hogy egyesek nem értenek velem egyet, de szerintem a hosszúság nem kötelező elem. A hőcserélőnél az a lényeg, hogy a két szembe jövő levegő minél nagyob felületen tudjon hőt cserélni egymásal.
Tehát szerintem hatásfok szempontjából gyakorlatilag tökmindegy, hogy az a levegő egy 5 méter hosszú hőcserélőn vágtat végig 5m/s sebességgel, vagy egy fél méteresen lengedezik át 0,5 m/s sebességgel - ha mindkét hőcserélőben ugyanakkora hasznos hőátadó felület van.
Viccesen úgy is mondhatnánk, hogy egy hőcserélőnél nem az alak a lényeg, hanem a térfogat :)
Persze ez csak akkor lenne igaz, ha minden hőcserélőben egyforma vastagságúak lennének a kis légcsatornák és egyaránt maradéktalanul megvalósulna az ellenáramlás is (ami pl keresztáramú hőcserélőnél nem valósul meg).