Mirrmurr Creative Commons License 2013.08.17 0 0 4369

Na, most van alkalmam válaszolni.

Nem szoktam használni biztonsági mentést, így nem tudom, lassítja-e a gépet. Vásárlás óta egy 16 GB-os CF- és egy 16 GB-os SD-kártyát használok (Sandisk mindkettő, előbbi 30 MB/s, utóbbi 95 MB/s sebességű), más nem is volt benne még. Videózni mindkettőre kiválóan lehet, nem hibázott még egyikre sem.

Fotografálás közben nem gondolkodott el sorozat közben sem, nyilván van különbség lassú és gyors, kisebb és nagyobb felbontású képek esetén, de például egy klipet állóképekből raktam össze, amit eleve nem nagy .jpg-ben fényképeztem - egész pontosan 5520 x 3680-ban, 6-8 MB-os fájlok -, de gyors sorozatokat lőttem. Amíg nyomtam, addig kattogott, nem állt meg.

Az élességállítással sem szokott gondom lenni, de ez nyilván függ a felülettől is. A követő autofókusza pazar, a fenti példában is kellett használnom bőven, nagyon tetszett. Viszont múlt héten a követő fókuszt is sikerült megzavarnom egy esőztetéssel, itt látsz példát, ekkor manuálra kellett kapcsolnom, hogy lekövessem a mozgást. Viszont mikor állt a srác, akkor felvette a fókuszt aránylag hamar. De a honlapomon van mindenféle más is, a képek alatt írja, hogy milyen géptípussal készültek, illetve a sebességen kívül hozza a többi adatot is.

Korábban 80 és 7000 volt nekem, utóbbihoz képest is nagyon szexi a 800. Az elkészült képeken nagyon sokat lehet alakítani, játszani, a RAW jól tűri a húzogatást, igaz, én nem szeretek nagyon machinálni a képekkel (koncertképek kivételével, mert ott ugye elég soka váratlan momentum). Na igen, a koncertes teljesítménye fantasztikus, komolyan, szinte nincs olyan kép, amiből ne lehetne kihozni valamit, valóságos "képfaragó" lehetsz, még ha félresikerültnek is érzed elsőre, hehe...

A jpg-ben nem nagyon tudok nyilatkozni, merthogy alig lövök olyanban.

A színvilága nekem elsőre különös volt. Valahogy olyan kissé zöldesnek tűnt, aztán mikor megszoktam, rájöttem, hogy semleges, pff. Az örök necces pirossal is kiválóan boldogul, legfeljebb a szaturációt kell igazítani később, nem sokat.

Általában középre súlyozott fénymérést használok, a spotot és átlagolót ritkán. Így is van, hogy többet kell rajta igazítani, de ez inkább az én bénázásom, semmint a hibás mérés eredménye. A sötétben is frankón dolgozik, és valóban olyan színeket rögzít, amilyen ténylegesen ott volt. Képeken én a melegebb tónusú hangulatot kedvelem, és ezzel összhangban úgy is állítom, és ilyenkor is arányos színeket hoz.

Hát ennyi, ha még kérdés, ne habozz feltenni. De én csak tanuló vagyok, szóval ezt is vedd hozzá, haha.

Előzmény: képfaragó (4356)