Karmaresz Creative Commons License 2013.08.12 0 0 4358

Gondolkoztam én is, hogy miért ilyen csendes a topik. Jó néhány embernek van a D800-a, de ha a hozzászólások számát nézzük, eléggé törpe minoritásnak tűnik a többi fórumhoz képest. Aztán arra jöttem rá, valószínűleg azért mert ez egy jó váz, mi több... nagyon jó. Kevés a gond, a probléma. Működik és ennek örül mindenki. Nekem most a Sigma 35 1.4-gyel mélyült el nagyon a kapcsolatom. Úgy látom, imádják a vázzal egymást. Sosem voltam nagy pixel kukker. Pláne nem a D800-nál, ahol utólagosan is bőven van helye az élesítésnek egy gyengébb objektív esetén leméretezés mellett. Ez a Sigma azonban valami megaton, ha szabad ilyen slendriánul fogalmazni. Eddig azt hittem, a 105 VR Micro-nál nem lehet jobbat találni, már ami az élességet illeti. Erre tromfolt rá a Sigma, de nem is kicsit. Már 1.4-en is olyat ad, amit kevés fixtől láttam 2 rekeszértékkel fentebb is, de f/4, f/5,6 körül szerintem már bőven a 36Mpixel adja a szűk keresztmetszetet. Talán a dupláját is könnyedén kiszolgálná. Persze ezek csak megérzések, nincs mögöttük bonyolult számítás, vagy kísérlet, de minden, jól sikerült kép után fülig ér a szám és örülök mint egy kisgyerek.

Az általad felvetettekre egy részére nagyon nehéz reagálni. Nekem egyedüli problémaként az jelentkezik, hogy ritkán 20-30mp-re is kimerevedik a kép, a kártyák i/o ledje pedig vesszettül pislákol a vázon. Sandisk 60MB/s-es CF-et és 45MB/s-es SD-t használok. A jelenség random és nem kell, hogy hosszú sorozatokat lőjek előtte. Annyira nem idegesít a dolog, mivel legrosszab esetben egy ki/bekapcsolás segíteni szokott. Nem tudom, ennek mi az okat, de majd legközelebb, ha bemegyek a Nikonhoz, rákérdezek. Volt a gépben már 15 és 30MB/sec-es kártya is. Sztenderd használat mellett nem éreztem gondot azokkal sem. Ilyenkor a puffer segít. Még egy apróság, amit nem szeretek, hogy Liveview használata esetén elég lassú az exponálást követő processz.

Úgy gondolom, ha valaki nem tesztábrát lődöz, akkor ritkán lesz meg a 36Mpixel élesség. Egyrész ugye a mélységélesség miatt, másrészt esetleg a magas iso miatt, haramdrészt pedig az adott objekítv, adott rekeszen nyújtott teljestménye miatt. Ezt azonban neked nem kell magyarázni. Én is sokat tanultam a cikkeidből már. Azt viszont határozottan érzem, hogy a témán sokszor ott van a 36Mpixel rá eső része és nekem ez az igazán érdekes.

Szerintem két, egyelőre megunhatatlan előrelépés van a D800-ban. Az egyik az alcsony ison-n nyújtott, korábban ismeretlen mértékű dinamikatartomány. Múltkor műteremben túl gyrosan exponáltam egymás után, így a második fotóra nem töltöttek fel és nem villantak a vakuk. Mit ne mondjak, full fekete fotó lett az eredmény. Viccből ráhuzigáltam lightroom alatt és csodák-csodája, teljesen hasznákható képet varázsolhattam belőle. A másik pedig a 36Mpixel, ami hatalmas előny vágásnál és leméretezésnél, utólagos élesítésnél. Így akár 6400-as iso mellett is szinte zajmentes fotó az eredmény egy kis utómunkával, A/4-es nyomatig.

Előzmény: képfaragó (4356)