Nézd, magyar ízléssel akár még ízetlenek is lehetnek majd, de: decemberben szabadgyökerűként nyomtam egyet le az alföldi homokos barnaföldbe (Csarlin keresztül), közepesen metszettem csak, mert egyik ágán kíváncsi voltam a termésre.
4 virága nyílt rajta, mind a 4 porzódott; egyik még iker is volt. A 4 gyümölcsből nyár elején 2-t eldobott magától.
Máig 2 szem érik, ezek a hosszú hajtás legvégén, a legvékonyabb részen vannak, alá lettek dúcolva.
Magamtól augusztus 15.-ére saccoltam az érést, de a brutális hosszú meleg ellenére (telibe süti a nap egész nap) még most is kemények. Tehát kiegyensúlyozott nyáron sztem el fog húzódni aug 20.-ig az érés (szerintem).
Egyébként minden napra várom, hogy magától pottyanjon egyik, de még picit keménynek tűntek tegnap.
Fedőszínről annyit, hogy a napos oldalon nagyon korán kialakul(t) -nyár elején-, és végig sötétpiros maradt. Szinte olyan, mintha vörösre égette volna a nap, de alul még zöldessárga és kemény.
Mérete egyelőre közepesnek tűnik, de ebből nem vonnék le messzemenő következtetéseket, mert a tartóág nagyon vékony.
Azért írtam csak ilyen hosszan, mert a szabadgyökér és az intenzív tartás ellenére sem vonnék le messzemenő következetéseket a fajtára nézve az idei évből, mert csak a kíváncsiság miatt nem metszettem vissza erősebben az ágat. Ha megerősödik a gyökér és a fa, beérik a trágyázás is, szerintem jobb minőségre lehet majd inspirálni a növényt.
(Frbly-ról írtam)