VEE-nek a kubusról
"Egy igazi nyelvész (tehát nem korrektor) ismerősöm sem ismerte ezt a kifejezést annak ellenére, hogy az építészek ezt gyakran használják. Ez hasonlóan ismeretlen a más szakmabelieknek, mint a "kellősítés", ami a felület megfelelő előkészítését jelenti."
Nekem meg scrabble-ben nem fogadták el azt, hogy zsomp, pedig milyen jó szó, a hajózásban és a bányászatban is ismert, ráadásul a ZS 8-at ér.
Szerintem minden szakmának vannak olyan szavai, amelyek az abban jártasak számára evidensen ismertek, de ettől még nem tartoznak a köznapi értelemben vett magyar szókincshez. Még ha magyarnak hangzanak is. Nálunk pél. naponta százszor előfordul, hogy azt kérdezem a tördelő kollégától: "Küldtél geometriát?" (Szövegváltozatok: De hát küldtem geometriát! Várj, épp most megy a geometria! Stb.) Ez azt jelenti, hogy ne piszkáljam a saját gépemen a saját programommal az oldalt, mert ő a sajátján éppen frissíti, hogy én is a legaktuálisabb változatot lássam, és bele tudjak írni. Onnan jön, hogy a félig megvett programokban angolul maradtak meg a menük, a frissítésnek történetesen az a neve, ogy "send a geometry", ami persze angolul is hülyeség, de magyarul pláne. Mégis köznyelvi fordulatként használjuk, pár év alatt már beépült a szókincsünkbe.
A kellősítés egyébként az én fülemnek olyan, mint a mentes víz. Értem, el is fogadom, hogy ezt így hívják, de tudni vélem, hogy ez valami értelmes kifejezés csonka töredéke.