Monique43 Creative Commons License 2013.08.03 0 0 349

Szia Mónika!

Én most találtam rá erre a fórumra és olvastam a bejegyzésedet. Nem tudom május óta mi történt Veled, de leírom a lányom történetét, talán segítek valamit.

A lányom 20 éves, és elmúlt egy év alatt négy alkalommal lett beteg. Az első nagyon enyhe enzimemelkedéssel járt. (amiláz 120, lipáz 160) Nem is vették komolyan, bent sem fogták. Két hónappal később 250-es lipázzal már befektették mivel visszaeső volt. UH mindig készült, de némi folyadékon kívül nem láttak semmit.  Akkor 10 000-es Kreont írtak fel neki Egy hónappal később normál értékek mellett CT-t is csináltak, de az is negatív lett. .

Öt hónappal később 540-es lipáz értékkel vették fel. Két nap koplalás után lement 200-ra, majd megengedték hogy egy korty vizet igyon és rágózzon. 5 órával később 5600-as lipáz és 1700-as amiláz értékkel már az intenzíven volt. Akkor aztán megijedt mindenki. Csináltak MR-t is, fejlődési rendellenességet keresve, nem találtak semmit. Két héttel a kórházi kezelés után elmentünk egy másik kórházba, ahol egy ERCP vizsgálat epevezeték és közös epe-hasnyálmyirigy vezeték elzáródást mutatott. Azonnal megnyitották mindkettőt és a közös vezetékbe egy kicsike csövet tettek ami hat hétig volt bent. Akkor ez a másik orvos azt mondta hogy nem kell gyógyszert szednie és 90% esélye van arra, hogy egy életre megszabadul ettől a betegségtől.

Csakhogy a stent kivétele után két hónappal ismét begörcsölt. Újabb 8 nap kórház. Az amiláz 1200, a lipáz 2400 volt. Azóta ismét Kreont szed, de most 25 000-et.

Most itt tartunk. Minden alkalommal heveny hasnyálmirigy gyulladást írtak a papírjára.

Nem tudom Nálad most mi a helyzet, voltak-e már egyéb vizsgálatok, vagy vannak-e most is panaszaid, de ha igen, ne hagyd hogy elbagatelizálják. Amint a mi esetünk is mutatja, néhány óra alatt akár a normál érték 100-szorosára is emelkedhet a lipáz.

Előzmény: monkalany (341)