GGabor1 Creative Commons License 2013.08.03 0 0 346

Bár nem engem kérdeztél, de:

Nyilván akkor krónikus, ha hosszú ideig (hónapokig, egy fél évig, évig) fenáll a gyulladás (egy "sima", akkut gyulladás tudtommal napok, max. hetek alatt lezajlik), és ha esetleg átmenetileg el is múlik,és nagyjából tünetmentessé válik az ember, bizonyos időközönként visszatér, "fellángol" a gyulladás, általában enyhébb akkut formában, tünetekkel, és ilyenkor ismét minimum hónapokig gyulladt a szerv. Nekem legalábbis így szokott lenni.

"Arra már rájöttem, hogy akkor krónikus ha a hasnyálmirigy annyira károsodott, hogy már nem termel elég enzimet. Ekkor kell az enzimpótlás."

Nem minden esetben károsodikannyira a szerv, és nem feltétlenül kell enzimpótlás. Ez nyilván esetfüggő. Nekem pl. olyan enyhe krónikus gyulladásom van a hmirigy farok-részén, hogy néhány apró, meszes folton kívül semmi sem látszik rajta, és elvileg a funkcióját is ellátja, enzimpótlás seszükséges. (Bár ebédhez néha beveszek egyet a leggyengébb Kreonból, de ennyi). Ettől függetlenül nekem is egyértelműen krónikus a gyulladás, mint írtam (már kb. 5 éve időnként begyullad, aztán elmúlik).