Madrone Creative Commons License 2013.08.01 0 0 29195

Szinte biztos voltam benne, hogy jönni fogsz ezzel a hozzászólással. :) :) :)

Persze hogy volt, de szerencsére nem ez volt a jellemző!

Végre 3 elfagyasztó tél után volt egy nem elfagyasztó. Bár a március majdnem mindent tönkretett. (Volt ahol sikerült neki, nálunk szerencsére nem).

Igen a -14-15 fok az előző évben is tövig fagyott fügesarjak végét elfagyasztja.

Sőt! Véleményem szerint a lédús hatalmasra nőtt fügesarjak esetében az abszolút minimum nem lehet kevesebb -10 foknál a teljes sérülésmentes túléléshez.

Ezt saját fügémen tapasztaltam ami eddig mindig tövig fagyott, ez volt az első tél, hogy nem. (Sík, hőszennyezés nélküli helyen, épülettől távol van). Szerencsére csak kevéssel ment -10 fok alá a hőmérséklet.

A vesszők megmaradtak, de korántsem sérülésmentesen. nem minden rügy hajtott ki. Persze az eddigiekhez képest óriási siker ez is. A vesszőkön bár életben maradtak és kihajtottak fekélyszerű besüppedő fagysérülés nyomok maradtak.

Nagyon nehezen érnek be, nem tudnak elfásodni ősszel az ilyen minden évben lefagyó 2, 2,5 m-es fügehajtások.

Az ilyen vízhajtások már -5 fokban is károsodhatnak, ha október közepén az első hidegbetörés hirtelen a nyárias meleg után átmenet nélkül jön.

Bármennyire hihetetlen a fügém a rekordenyhe 2006-2007-es télen is tövig fagyott. Ennek az lehet a magyarázata, hogy tulajdonképpen nem is télen fagyott el, hanem november elején, mert akkor volt egy erős lehűlés, amikor -5, sőt talán -7 fok is volt és ez a teljes növekedésben lévő fügesarjaknak végzetes volt. Kár ezért az ostoba korai lehűlésért, hogy így tönkretette annak a kellemes enyhe télnek a fügét élni hagyó esélyét.

Ezért gondolom, hogy a síkvidéki fügesarjak túlélését nem csak az abszolút téli minimum határozza meg, hanem az első őszi fagy erőssége is. 

Szerencsére tavaly ősszel november végéig nagyon jó enyhe erős lehűlés nélküli idő volt és ez alapozta meg a sarjak túlélését.

Persze dombokon és hőszigetekben az október-novemberi erős első fagy fenyegető réme ismeretlen.

Egyébként nagyon későn kezdtek a sarjak kihajtani, olyannyira, hogy már majdnem le is mondtam róluk, de úgy voltam vele, hogy májusig várok a levágásukkal és jól tettem.

Érdekes módon ez a füge hozott tavasszal elsőterméseket, de nem nevelte ki, hanem korán leszórta őket.

Nyilván a túlélt, de azért valamennyire mégis fagysérült vessző képtelen volt kinevelni őket.

Most sok másodtermés van rajta, remélem ősszel beérnek.

Előzmény: Floo2 (29182)