Törölt nick Creative Commons License 2013.07.30 0 0 73

Igen a devizahitel engedélyezése az Orbán-kormány idejére esett, az elterjedés azonban már a szoclib kormányok idején volt, nem kis hatásukra. Tudom szokás Járaira fogni a dolgot, de a helyzet az, hogy a kormány volt a fő felelős, még a többszöri küldföldi figyelemfelhívásra sem reagáltak. A ma bajban lévő devizahiteleseknek kb. 99%-a a szoclib kormányok idején vette fel a hitelét.

Járai alapkamat emelései pedig nem voltak véletlenek. Emlékszem eleinte nem értette senki a kamatemelést, csak azt hallottuk a nemzteközi elemzőktől is, hogy vagy nagyon rossz lépés a nagy mértékű kamatemelés, vagy Járai lát valami támadást, akkor viszont nagyon jó. Erre két-hátom nap múlva fény derült az igazságra, támadás érte a forintot, nyilván azért mert érdemes volt támadni a kormány munkájának köszönhetően. A kamatemelésnek tehát ez volt az oka. Az, hogy ennek hatása volt a devizahitelezésre, azt már nem lehet Járainak felróni, hiszen ő jót lépett, a kormánynak kellett volna erre reagálnia, nem tette.

Mellesleg nekem forinthitelem van, és nem egy emberről hallottam már, aki forinthitelt vett fel abban az időszakban. Persze a média folyamatosan nyomta, hogy még mindig jobban járt, aki devizahitelt vett fel, de ha nem is forinthitele van az embernek (mert mi tudjuk, hogy nem úgy van), akkor is matematilkailag könnyen átlátható, hogy a forinthitelesek jártak jobban.

Előzmény: figyelő45 (60)