Szia Balázs15!
Én még csak most kezdek ezzel a növénnyel foglalkozni. Az eddigiekből azt szűrtem le, hogy ennek a növénynek is , hogy szép és termékeny legyen , ahhoz az előéletében összegyűjött powerre van szüksége (magyarán jól fejlett gyökérzetre és a hozzá tartozó "felépítményre") . E cél eléréséhez először minél magasabbra kell felfelé nevelni belőle legalább egy hajtást megfelelő vastagságúra úgy , hogy a tél beköszöntéig minél magasabbig tartson az a rész ami beérik és nekimehet a télnek. E cél eléréséhez megfelelő mértékű vízellátásra és felfelé vezetésre (függőleges spárga) van szükség.
Jövő tavasszal a hajtás felső részét a megfelelő magasságban kb vízszintes pozícióba kell fordítani úgy hogy a vessző ne törjön el.
E vízszintes szakasztól várhatjuk, hogy majd rövid virágos hajtások képződnek rajta , de képződni fognak rajta , ha jó erőben van felfelé törő nyársas hajtások is, amik már saját erejükből rakétáznak felfelé , mint az almafa hajtása, ezek már nem igényelnek felvezető madzagot. A harmadik éven ezeket a rakettákat kell lehúzni kb vízszintes helyzetbe, mert ezek lesznek a termő karok és a feleslegessé vált letermett részeket kell kimetszeni .
Megfigyelések :
- nem szereti a túl meszes talajt (mészkőzúzalékból biztos, hogy ki fog dögleni)
- meszes talaj esetén meghálálja a vaspótlást , de ezt a földjére kell önteni, nem a növényre
- kerülni kell a nitrogénes tuningolást, mert nem fog beérni a vessző.
- félárnyékban is jól érzi magát
-szereti a nedves klímát
A minkivi kevésbé igényes a geometriára , de a meszes talajt az is utálja.
Bocs a kissé provokatív írásomért , az vele a szándékom , hogy ahol tévedtem, azt majd a tapasztaltabbak reméljük, hogy kijavítják.
Üv ... CsI