77_zoli
2013.07.19
|
|
0 0
7846
|
Miután nekem sikerült idénre a petúniát teleltetni visszavágva, stabil 0 +/-3 fok között, (tavaly és idén is gyönyörűen virágzik), (és hasonlóan működik a kaliforniai mák is) innentől érdekes, hogy mikortól számít egy növény évelőnek vagy egynyárinak. Elsősorban az meghatározó, hogy a klímánkon mennyire könnyen teleltethető, ebben benne van az is, hogy kedvezőtlen feltételek között legyengül és a természetes kártevők, amelyekkel együttél, legyűrik. A petúniának pl. 5 fok felett, ahol mások telelnek esélye sem lett volna, nekem pedig éppen ilyen, teleltetésre alkalmas száraz hűvös/világos helyiségem nincsen. Valódi egy/kétnyári az amely rövid tenyészidejű, a fő virágzás után magot érlel és utána vegetatív funkciói lényegében, mindentől függetlenül leállnak. a másik inkább az a kategória, ami a mi éghajlatunkon nem, vagy igen nehezen teleltethető, azonban különösen hosszú nyarainkon teljesen kifejlődik, így egynyáriként funkcionál.
Valódi évelő pedig szerintem az, amit nem kell felszedni, teleltetni, hanem a szabadban maradhat. |
|