jozso48 Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29050

Rég jártam a fórumon,de ma olyan élményben volt részem,hogy meg kell osszam veletek.Egyik fórumos barotom hívott meg fügekóstolásra és,hogy fájdítsa a szívem.Ugodon a Bakony melletti faluban él,de aki belép az udvarába rögtön mediterrán hangulatba

kerül a sok szép leander és egzotikus gyümölcsök illatától.Az előkert csodálatos örökzöldjei sem egy falusi udvar képét juttatják az

emberfia eszébe.Egyébként már az utcán a ház előtt egy szép gömbkoronára alakított fagyálló citrom fogadja az ott bámészkodókat,

tele a formás termésekkel.No de ami ottbent látható azt még a hírös zalai kertészek is megirigyelhetik.A terasz felett hatalmas lombozatával és rengeteg gyümölcsével kétfajta kivi nyújt árnyékot.Combvastagságú törzs és hatalmas lombozat,melyet már alaposan

vissza kellett vágni,mert kezdte lefeszegetni a ház ereszcsatornáit.Több fajta kivi van a gyűjteményben,a nem is igazán apró kopasz-

kivitől,a kétlaki és önporzó fajták már lassan kiszoritják a szőlőlugasból is a szőlőket.A fóliaházban pedig egy sor álltala oltott kivi van,

melyek erőteljesen növekszenek.Datolyaszilvából is több fajta van szintén zömmel saját oltás és nevelésből,már termő fák,szépen

megrakódva gyümölcsökkel.Természetesen nem hiányzik udvarából a termő gránátalma,jujuba,japánkörte(nasi),indián banán,szelidgesztenyék és persze sok egyéb gyümölcs és szőlőfajta sem.Nem utolsó sorban megemlítendő az a hatalmas fügebokor,

melyhez hasonlót nem igen láttam kis hazánkban.A törzskerülete meghaladja a 100 cm-t,igaz már rögtön lentről elágazik,de így is egy

nagyon szép koronát alakított ki a gazda,több évi metszegetés után.Györöki lapos fajta,melynek az első termései meglepően nagyok.

Bár lentről is lehet szedegetni,de a gazdi,hozott egy nagy létrát,hogy a tetején lévő,már félig megaszalódott gyümölcsökből falatozzunk.

Ezután megcsodálhattam az üvegházban lévő citrusgyüjteményt,guavákat,kávét,lilly-pilyt,banánt és még ki emlékszik rá mi-minden van portályán.Bevallom irigykedve,de őszinte szívvel gratulálok barátomnak e gyönyörű gyűjteményhez és további szavak helyek rakok fel fotókat,hogy másnak is jusson e szép élményből:

Nem sikerült a képek feltöltése,utánanézek és remélem sikerülni fog.