kivi-füge-lovászi Creative Commons License 2013.07.10 0 0 28962

Ho bisogno del vostro aiuto, Don NinoVarga! ;)

Szervusz János, üdv. a szülőfaludból!

Vannak nekünk is "délszaki" növényeink - a Harcz-ostársaddal már vitáztam is régebben a fügebokrom fagytűrő, azaz fagytűrhetetlenségéről, mire végül "engedett" a sokadik panaszomra és megállapította: "...akkor bizonyára fagyérzékenyebb fajta éppen az én fügém..." - De nem erről akarok Véled értekezni - ha nem zavarnálak.

Van kivi lugasunk, mit lugas, már dzsungelunk. :)
De nem ám vettük anno, tizenvalahány éve! A muter télen eltette az elfogyasztott kivi gyümik magját és tavasszal cserépbe vetette anno őket. Lett belőlük palánta, majd szép szál elültetni való kivi növény!
"Szex-vizsga", azaz, hogy melyik milyen, "fiú avagy leányzó" azt máig sem tudjuk. De egyszerűen sorban termőre fordultak a tövek, már amelyik erősebb, vastagabb... Mára több, mint a fele a kb. 14 tőnek terem már, ami kb. 4 éve kezdett csak termőre fordulni, mert "vad" talán(?). De! Akkora a gyümölcse, mint akár a boltban kaphatók, amilyen az "őse" volt! Még édesebb is annál! (Na jó, ha sok van rajta, 1/3-a kisebb gyümi azért, nem mind nagy.) Viszont terem, évről évre többet - ám ezt Te jobban tudod úgy is erről a növényről.

Nos, hogy rátérjek a nyavalygásra:
Néhány éve már, főleg a forróbb nyarakon, a nyár második felére elkapja valami levél-perzselődés, de néha nagyon csúnyán. Őszre sok sodródott barna levele lesz, némely le is hullik akkor. Talán a szőlőorbáncra hasonlítható, de ezt valaki mondta, amikor megnézte egyszer itt.
Lefotóztam most, mert eszembe jutott "Don Aiuto Vargas" ez irányú szak-fóruma a neten. ;)
Évekkel korábban - amikor kezdődött ez egy nyáron - írtam kérdést a lendvai rádió kertész válaszol rovatához is, még élt az az idősebb muravidéki kertész is. Ő szerinte tápanyaghiány lehet a növény földjében. De mindig a satnyább töveket kezdi támadni júliustól, az egészséges nagy erős tövek (amik termőre fordultak) nem sínylik meg annyira, hál' Istennek. Ám azok levelén is van már olyan kár.

Az idei korai (tavaszi) jégverés meglikasztotta a lombját, vert le bimbókat is, de szépen túlélte azt is, mint már többször az olyat. (Látni a képeken a levelein.) A beporzás után is hullott le összesen kb. 50-100 pici bogyókezdemény, talán a megtermékenyülése nem volt jó. Úgy potyogott, mint talán a moníliás apró meggy-kezdemény a virágzása után. Ám maradt rajta bőven, nincs nagyobb kár.

Nos, a "regény" végén akkor feltölteném ide a friss képeket a növényről.
Ha valami okosságot javasolnál a bajra, megköszönném. ;)

Üdv.: Egy régi Kerka-parti ismerős...

Nos: Az van, hogy a képek túl nagyok ide, nem engedi feltölteni. Megpróbálok kiokoskodni valamit, addig a szöveget beteszem azért. :-/

Előzmény: ninovarga (28958)