Második napja bosszankodom a lányom diplomáján. Tegnap kapta meg, látványos külsőségek közepette az egyik vidéki egyetemen. Büszkén mutatta a barna, címeres iratgyűjtőbe fűzött, kétnyelvű oklevél-párt. Szerencsére az első eszembe jutó kérdést ("Hát ez micsoda?") időben vissza tudtam nyelni. Az oklevelek valami olcsó (bár biztonsági elemeket tartalmazó) papírra nyomott, a hasonló okiratok általános szokványait teljesen mellőző, két sorkizárt bekezdésbe tördelt szöveget tartalmazó iratok. Sem a név, sem az egyetem neve, sem az elnyert cím, sem a megszerzett képesítés nincs kiemelve a folyószövegből. A magyarnyelvű oklevél a szokásos szabványszöveg, az előbbiek szerint szépen összeömlesztve; de az angol, valami borzalom. Hogy lehet egy ilyen okmányt egy külföldi munkáltató kezébe adni úgy, hogy elhiggye azt, hogy ez egy VALÓDI diploma, nem a sarki fénymásolóban nyomtatta valami friss bevándorló? (Még a nevet is keleti névsorrendel írták az angol változatban, biztos az egyszerűbb megértés végett)
Munkáltatóként elég sok hasonló okmány fordult meg a kezemben, és egy valamely egzotikus országban kiállított, hasonló alakiságú és nyelvezetű okmányt én sem tartanék hitelesnek. Nem tudom, hogy a diplomaosztón a lányom mögött két sorral ülő angol-magyar orvostudományi szakfordítók hogy fogják ezt a szép oklevelet prezentálni leendő munkáltatójuknak?
Amúgy ez nem újkeletű probléma, már négy éve (!) is téma volt itt: http://www.biharlap.hu/hir/871/Helyesirasi-hibak-kerultek-az-uj-diplomakba.html (a cikkben megtekinthető maga a diploma is, nos 2013-ban is épp ilyeneket adnak ki)
Hab a tortán, hogy az egyetem a diploma mellé járó oklevélmellékletet (vö. 2005. évi CXXXIX tv. 63. § (2), 2011. évi CCIV tv. 112. § (2); 52. § (2), 79/2006 (IV. 5.) Korm. r. 15/A § (1) r), 15/M §) nem adták ki, hanem azt a tájékoztatást adták, hogy az oklevélmellékletet a hallgató írásos kérésére, különeljárás keretében, különeljárási díj megfizetése mellett adják csak ki. Röhej.
Elnézést a terjedelemért, egyszerűen elképesztően bosszant a dolog, és valahol szerettem volna kiírni ezt magamból.