képfaragó
2013.07.06
|
|
0 0
4290
|
A mattüveg az eszköz, amit a gyártók nagyon elfelejtettek. Azért felejtették el, mert a megoldás drága, nagyon precíz gondos kialakítást igényel, nem lehet csak úgy összelapátolni. Szóval a jó mattüveg az nem egy korszerűtlen és elavult valami, mint az autónál a kurbli. A hobi illetve örömfotózás örömét a téma keresése, komponálása, állítgatása adja. Ha fotózás közben a témát nem látjuk a komfortosan, akkor a fotózás szépségének egy része elvész. Bizniszfotózást én is tudok autófókusszal csinálni, csak a fotózásnak nem ezt a szegmensét szeretem. A mattüveg valóban ma már sokaknak nem is hiányzik, hiszen sohasem láttak jó mattüveget. Az utóbbi két évtizedben már szinte csak ,,mattműanyagok" vannak. Először a gyártók még megmagyarázták miért jók ezek a ,,lézerrel kialakított" ,,méhsejtszerkezetű" matt,,üvegek" de ma már csak azt gondolom, hogy igen jobbak a gyártóknak, mert könnyen lehet fröccsönteni ezeket. A digitális korszakban már ezek a cserélhető mattüvegek is szinte kihaltak. Hát igen, ahhoz hogy jobban lehessen alkalmazni ezeket, lehetővé kellett volna tenni a munka közbeni cserélhetőséget mint anno a Nikon F3 gép esetében. A jó mattüveg precíz cserélhetőség miatt nem csak nagyon spéci konstrukciót igényel, hanem minden fókusztávolsághoz és objektív fényerőhöz másik kialakítás a legmegfelelőbb. Az pedig már egyéni választás, hogy valaki a mérőéket, vagy a mikroprizmát, milyen átmérőjű mikroprizmát, vagy a mikroprizma-mérőék kombinációját szereti inkább. Ezért volt a Nikon F3 géphez vagy két tucat válaszható típus. Ma is van két gépem, egyik a Nikon F6 amihez van mikroprizmás keresőm. Bármikor megnézhetem hogy igen, erre gondolok. Ezek már nem F3 minőségűek, de azért nem rosszak. Amikor viszont a barátom Canon 5dII gépébe belenéztem a keresője döbbenetesen jó volt. Keresett és talált hozzá egy megfelelő mattüveget! Szóval nekem a mattüveg fontos, és ha már egy gép ilyen kurva drága, mint a D 800, akkor legyen arra lehetőségem, hogy kedvemre alakítsam. |
|