Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.05 0 0 5630

Szerintem:

Egészséges lakás-levegőhöz fejenként és óránként 25-30 m3 friss levegő cseréje szükséges.

Szegény ember az egészségén (is) spórol: ilyen alapon esetleg el tudom fogadni, ha valaki megelégszik a fenti érték felével.

Ezek a falba építhető mini rekuperátorok vajon képesek-e teljesíteni az elvárható légcsere mennyiséget mondjuk éjszaka, alváshoz elfogadható zajszint mellett?

Vagy esetleg éjszakára mindenki lelassítja a legcsendesebb fokozatra, amely esetben még a minimálisan szükséges levegőmennyiségnek csak elenyésző részét szállítják? Aztán esetleg úgy is marad a leghalkabb fokozaton a következő húsz évre?

Fent említett, fejenként 25-30 m3/h levegő menyiség elfogadható hatásfokú hőcseréjéhez szerintem fejenként minimum 2m2 hőátadó felületű hőcserélő szükséges.

Ezek a falba építhető mini rekuperátorok vajon bírnak-e akkora hőátadó felületű hőcserélővel, hogy elfogadható légmennyiség szállítása közben ne legyen röhejesen rossz hővisszanyerési hatásfokuk? Ha nem, akkor pedig milyen energetikai beruházás az, amely berendezés (egy teljes házra számolva sok százezer forintért) a hőnek csupán igen kis (mondjuk 30-40) százalékát képes visszanyerni?

Érdekes lenne megmérni az ezek által befújt levegő hőmérsékletét egy hideg téli napon, különböző sebesség-fokozatok mellett.

Előzmény: AndrasSzigligeti (5629)