Titkos2
2013.07.04
|
|
0 0
1706
|
Valószínűleg a földben lehet még az egykori fából maradék korhadékfa, arra gyűlnek oda. :) Idén én is láttam őket, pont egy földből már alig kiálló farönk-maradék volt a kedvenc helyük. :) Amúgy tényleg békések, ráadásul úgy vettem észre, hogy amik a farönk fölött cikáznak fel-alá, azok inkább a hímek, amint keresik a nőstényt, nekik pedig még fullánkjuk sincs. (A nőstény inkább csak jött, leszállt, beásta magát a farönkbe, majd kicsivel később távozott.) Persze 1-1 ilyen helyre sok példány odagyűlhet, ilyenkor a laikusok valóban gondolhatnak arra, hogy egy közös fészkük van a farönk belsejében, de nem ez a helyzet. Mivel magányos darazsak, így attól sem kell félni, hogy csoportosan támadnának emberre, de egyébként is elég jámborak. Remélem, sikerül rávenned a lakókat, hogy ne öljék meg őket, főleg, hogy ezek a darazsak többnyire a szintén védett orrszarvúbogár lárváiba petéznek, amik a korhadó fával táplálkoznak, vagyis lehet, hogy két védett állatfajt is veszélyeztetnek, ha elkezdik sósavval és hasonló anyagokkal locsolni a farönköt, mivel amit a darazsak nem találnak meg és esetleg bogárrá fejlődne, azt az ő vegyszereik még kivégezhetik. |
Előzmény: gomboc76 (1704)
|
|