Sőt konkrét esetet is tudok. tavaly az egyik megyében egy bonyolult ügyben voltam szakértő. Az ügy egyik vonulata lőfegyverre elkövetett visszaélés volt. ( ebben nem én voltam a szakértő)
Az egyik gyanúsított, aki kettős állampolgár volt, szabályos sportfegyver engedélyre megvásárolt és behozott szlovákiából egy Diana 54-et, amit rendesen beírtak a fegyver könyvébe. Csakhogy a fegyverben eleve egy 7,5J alatti rúgó volt. A fegyver laminálásakor senki sem mérte a torkolati energiát, mivel eleve lőfegyverként vizsgáztatták.
A tulaj azonban észrevette, hogy 7,5J alatti a fegyver, de nem sietett a rúgót kicserélni, így használta sokáig. Egyszer a sógora ( a másik vádlott) kölcsönkérte ezt a fegyvert, amit a tulaj simán odaadott, mert 7,5J alatti volt.
Az apósa, aki nyugalmazott istenharagja volt, pedig feljelentette ezért. Rendőrség, házkutatás, lefoglalás, gyanúsítás, iratismertetés.
A sógort és a tulajt is lővegyverre elkövetett visszaéléssel vádolják, holott a fegyver egy pillanatra sem volt 7,5J felett, amit a fegyverszakértő is megállapított.
A hatóság álláspontja szerint a fegyver attól lőfegyver, ha a fegyverkönyvbe ekként bejegyzik és nem attól, ha 7,5J felett van a torkolati energiája.
A tulaj megkereste az ország egyik legismertebb ügyvédjét a témában, aki a vádirat elolvasása után nem vállalta el az ügyet, így egy általam nem ismert ügyvéd védte, szerintem nagyon rosszul.
Az ítéletet nem ismerem, mert én szerepem befejeződött már az ügyben, pedig érdekelne.