exhighand 2013.06.29 22:25:07 © (5216)
Mi van azokkal a légfegyverekkel, amik gyárilag lőfegyvernek készültek. Ti írtátok, hogy ezeket csak fegyvermester javíthatja, alakíthatja át.
Köszönik kérdésed jól vannak!
Azonban a magyar törvények nem teszik lehetővé, még fegyver mester számára sem, hogy egy lőfegyverből légfegyvert csináljon, mert lőfegyvert csak - hatástalanítani, - megsemmisíteni, - szétbontani lehet.
Egy arra jogosúlt fegyvermester gyártást és átalakítást is végezhet!
Tehát a kérdésem az, hogy én hírdethetek-e olyan légfegyvert, ami gyárilag lőfegyvernek készült, de valaki ( fegyvermester nyilván nem, mert nem kockáztaja az engedélyét) kicserélte benne a rúgót és ettől 7,5J alatti lett.
Ha nem fegyvermester végezte a hatástalanítást/átalakítást, akkor az törvénytelen és botor dolog is, hiszen a nyílvántartásból ki kell vezettni mint a lőfegyver megszünése! Előbb-utóbb keresni fogják az utolsó bejelentett tulajdonosánál.
Hírdethetem-e akkor, ha ezt a fegyvert soha nem tartalmazta a nyílvántartás a lőfegyverek között, de a gyár soha egyetlen darab 7,5J alattit nem bocsátott ki?
Nem, mert M.o.-ra engedélyköteles fegyvert csak engedéllyel lehet behozni. Ha valaki becsempész egy ilyen lég-lőfegyvert, akkor azonnal sértette lőfegyvertartásra vonatkozó törvényt.
Ilyen lég-lőfegyverek esetében egy Magyar forgalmazó elvégezteti az átalakítást (engedélymentessé teteti), majd mivel fegyverforgalmazó is, az MKH kártyát is meg kell csináltatnia minden darabra.
Ha mégis hírdethetem, mit kell melléírnom?
A pontos címet, hogy hova menjen a TEK..
Mi van az olyan lőfegyver légpuskákkal, amik PCP-k és egyetlen csavar állítja át nem lőfegyvernek és gyárilag lőfegyver kategóriába eső teljesítménnyel kerülnek forgalomba? Semmi.
Ezeknél is szükséges-e felhívni a figyelmet, hogy törvénytelen átalakítás során( mivel törvényes lehetőség nincsen) lettek nem lőfegyverek, hogy azok minden átalakítás nélkül akár lőfegyvernek is minősülhetnek, stb, stb.
Mondom még 1x. Ha egy lőfegyver illegálisan kerülne M.o.-ba, akkor az elég súlyos dolog lenne
Ha a határt úgy lépte át egy légfegyver, hogy 7,5 J alatti az energiája, akkor legálisan, vagyis engedély nélkül tartható.
De itt utána nézek még majd, mert mintha az lenne a törvényben, hogy az Állam elvárja polgáraitól külföldön is a jogkövető magatartást. Ez azt jelenti, hogy külföldön se birtokolsz olyan fegyvert, ami itthon engedélyhez kötött.
De mondom ebbe nem vagyok biztos, ezt meg kell néznem holnap.. ma.