laca5 Creative Commons License 2013.06.29 0 0 1202

Sziasztok.

Meg van a megoldás erre a régi kérdésemre.(képek: "Fagytűrő déligyümölcsök" topic, 21204)

Klorózisnak hívják, vashiány okozza. Meszes talajokon fordul elő, kevésbé mésztűrő növények esetén (pl. mint a kivi).

Tavasszal tövig visszavágtam, mert a tövéről indult egy erős, szép zöld hajtás, míg a felsők sárgák voltak. Aztán ez a szép zöld is elkezdett sárgulni.

Egy ismerősöm meglátta és tudta a megoldást rögtön. Itt nagyon meszes a talaj, hiába terítettem A-s virágföldet, valószínűleg a gyökerei már túlhaladtak rajta, vagy a virágföldben nem volt elég vas, nem tudom. Vaskelát tartalmú szert kell a vízbe keverni, azzal 2x-3x meglocsoltam, azóta köszöni, jól van. Már elérte a tavalyi magasságát, sőt túl is haladt rajta, szép, zöld levelekkel.

Mikor mentem a boltba ilyen anyagot venni, direktbe rákérdeztem, így már persze tudták mi a baja, tiszta röhej. Amíg csak úgy kérdeztem, hogy itt helyben nálunk mitől vannak sárguló, száradó levelek, addig csak hümmögtek, de amikor úgy kérdeztem: Itt mennyire meszes a talaj és okozhat-e vashiányt, már tudtak mindent. 3 szakembert kérdeztem korábban, de egy olyan kertész kellett hozzá, aki tényleg dolgozott is életében ilyenekkel, nem csak a pénztárgépet tudta kezelni.

Cakpak-énak szerintem tuti ez a baj, de lehet hogy gyuuri-é is.

Kis tasakban lehet kapni, a Nitrogénművek gyártja.

Üdv és jó termesztgetést!