Nem akartam én itten vitát generálni, csak a szalicil kapcsán mindig eszembe jut az a műhisztéria, amit kelt a média.
Valahogy tartósítani kell, mert csodák még mindig nincsenek. Érzésem szerint mindennek megvan az előnye is, a hátránya is, és nem hinném, hogy a szegény keresztre feszített szalicil bármivel is többet ártana, mint a ma használatos natrium benzoát.
Van amit hőkezelek, abba nem kell semmi. Viszont én sokmindent nyersen teszek el, abba nincs mese, kell a tartósító. Még itt vagyok. Életemben beteg sem voltam. Sőőőt...a gyerekeim sem! A tartósítók ellenére sem. Kicsi korukban még szalicil volt a befőttekben, mégis túlélték. Az élelmezésipar sokkal több kárt okoz az emberi szervezetben, mint az a minimális mennyiségű tartósító amit mi magunk használunk. Legyen az akár szalicil, akár más.
Most eszembe jutott pl. a citrom/narancs héja körüli pánikkeltés. Gondoljátok, hogy 40-50-60 évvel ezelőtt nem ugyanonnan hozták a citromot? ÉS ha igen, akkor nem kezelték semmivel, csak most?? Valahogy azért mégis túléltük...
Nics ez a dolog kicsit felturbózva???? Ezek csak kósza gondolatok persze...
Ma cseresznyét fagyasztottam. Jó kukacos, én meg finnyás, tehát kimagozva, megtisztítva. Lecukroztam, és be a fagyóba. Télen majd kitalálom mi lesz belőle, most a kert az első, időm meg kevés. Szoktam télen ezekből a lefagyasztott gyömölcsökből lekvárt csinálni. Mindíg annyit, amennyi el is fogy. 10 perc alatt kész, és nincs miért tartósítani. Megesszük és kész.