én12 Creative Commons License 2013.06.16 0 0 383

Szovjet dokumentumok

Az 1970-es évek elején kaptam kölcsön egy könyvet, mely 1953-ban jelent meg és a szovjet rendszer elleni összeesküvésekről szólt. Ebben az 1917-es időtől az 1950-es év elejéig taglalta az "eseményeket". A könyvnek kb. a felét a "trockisták aknamunkája" tette ki. Ebben több 10 oldalon keresztül taglalták a Tukacsevkíj-féle összeseküvést. Idéztek szóról szóra vallomásokból és a vádiratból, hogy kit és hogyan kellett volna likvidálni, kinek mi lett volna a szerepe az összeesküvésben, ha  a lánglelkű Sztálin fel nem fedi az összeeseküvést.

Nem sokkal utána olvastam egy másik könyvet, melyben a német titikosszolgálat (Abwehr) történetét taglalták és ebben írtak arról, hogy a csehek közreműködésével hogyan juttatták Sztálin kezébe azt a hamisított levelet, mely elindította a tömeges likvidálásokat, melynek a teljesen ártatlan Tuhacsevkíj és a katonai vezetés nagy része is áldozatul esett. Ezt a levéleljuttatást ma már a történészek is tényként kezelik, tehát az akkori vádiratok, vallomások egytől egyig fikcióra alapultak, nem voltak igazak.

Na, ennyit a szovjet források megbízhatóságáról.

Előzmény: Törölt nick (366)