Hei du!
A véleményeteket szeretném kikérni, illetve ötleteket begyűjteni.
Biztos ti is olvastátok már a hírekben hogy idén mennyire brutálisan aktív a Nap és nagyon gyakoriak az erőteljes napkitörések. Ez ugyebár két dolgot jelent. Egyrészt hogy a mostani télen nagyon gyakori lesz a sarki fény illetve hogy ez így megy még 1-2 évig, de utána minimálisra fognak visszaesni a napkitörések (ilyen hullámvasút-szerűen váltakoznak az aktív és kevésbé aktív periódusok).A sarki fényt már egészen kis gyerekkorom óta szeretném látni és most úgy érzem itt lenne rá a megfelelő alkalom.
Hogy őszinte legyek nem döntöttem még hogy Izlandra kéne-e menni vagy Norvégiába.
Elsődleges kérdésem hogy melyik országot javasolnátok (persze, mindenkinek maga felé húz a keze, de azért mégis)?
Norvégiába éltem tavaly fél évet, Izlandon még sosem voltam. Ez a sziget mellett szól. Illetve ahogy néztem a Norwegian árait, kb. ugyanannyiba kerülne a repjegy Reykjavík-ba mint mondjuk Tromsø-be (Londonból kiindulva, merthogy Anglia west-midlands részén lakom). Ellenben azért az izlandi árak (szállás, autóbérlés, ilyesmik) azért még mindig jó 20-25%-al a norvég árak alatt vannak. Szóval talán egyelőre Izland felé hajlok. :)
Izlandon belül melyik részt javasolnátok elsődlegesen sarki fény lesre?
Természetesen ha már ott vagyok, akkor úgy terveztem hogy bérlek autót és meglátogatok az adott környékről több nevezetességet is (olyan 1 hetes időtartamban gondolkodom), de a téli sötétebb hónapokban úgysem lát belőle annyit az ember, mint nyáron. Egyszer lesz majd egy legalább 2 hetes külön nyári látogatásom is Izlandra, ha addig élek is! :) (Szerelmes vagyok az összes északi orzágba, válogatás nélkül).
Melyik időszak a legalkalmasabb sarki fény vadászatra?
Az lenne a legjobb ha még idén megoldható lenne mert erre szeretném kivenni az idei szabadságaim egy részét, amit nem tudok átvinni a köv. évre. Én novemberre gondoltam hogy még azért megelőzzem a karácsonyi szezont, illetve ekkor még azért több világosság van nappal picit szétnézni, nem?
Másik fontos tétel a bakancslistámról a kutyaszán. De gondolom a téli hónapok alatt ez folyamatosan elérhető Izlandon is, ugye?
Végül ha valaki így összességében szervezett már magának "sarki fény látogatós" túrát erre a csodaszép szigetre vagy van egy jó tippje korrekt ár/érték arányú szállásra, az kérem ne tartsa vissza! :)
Előre is köszönöm az ötleteket, javaslatokat!
Ha det bra! :) (utólag is elnézést ezekért, de norvégből sok alap dolgot tudok, izlandi nyelven meg semmit... még! :) )