Törölt nick Creative Commons License 2013.06.11 0 0 28063

„Kérdezd végig az összes gyártót, mindegyik ajánalni fogja a saját a világon egyedülálló termákét...”

Ebben biztos voltam, ezért (és mert nem tudom melyik gyártót érdemes egyáltalán, az összeset pedig több, más okból sem tudom megnézni ;-) ) nem is a gyártók a saját marketing szövegei érdekelnek, hanem a felhasználói vélemények. ;-)

Vannak nagynevű gyártók, akiknek a nevéért és a hozzá méltó supportjáért kell fizetni.

Ezzel alapvetően nincs is bajom (legalábbis az ésszerűség - érzsd: pénztárcám - keretein belül. :-) )

A középmezőnyben a kütyük nagyjából a képességeikkel arányos árba kerülnek, a garanciális kötelezettségüket pedig 99%-ban szó nélküli cserével teljesítik (esetleg a márkaszerviz véleményea alapján).

A kérdés itt az, hogy milyen gyakran kell ezzel élni.

Az alvilágban meg nincs márkaszervíz és nincs aki helytálljon a garanciáért, jobb esetben ez az eladót terjheli, aki eleve 10%-al több kütyüt rendel.

(...)

Ezért nem akarok a pl „utcai árusnál”, valami ismeretlen nevű - ám gps-nek gúnyolt - izét venni.

Aki csinált egy jó vételt közülünk, az persze meg fogja mondani hogy neki mi jött be.

Az kezdetnek elég, igazából arra pont jó, hogy tudjam mit (lehet) érdemes megnézni.

Azért nem lehetetlen, hogy egy firmver frissítés megoldja a kérdést, csak meg kell találni azt a szakszervizt (ami a Mio-nál nem valószínü), vagy hozzáértő guru által vezetett kisboltot, akik ezt meg tudják csinálni. Elvileg csak egy PC, egy USB kábel és a megfelelő a gyár által szakszervizeknek küldött frissítőprogram kell hozzá, - meg 3-5000 Ft.

Időközben találtam egy szervízt, ahol teszek egy próbát. Ennyit megér a dolog...

Azért hogy valami konkrétumot is mondjak, lényegében három cég jön számításban, a Garmin, a WayteQ és a CNS. Nem véletlenül ezeket találod meg a nagy multiknál. Ezeknél legalább a cseregarancia megbízhatóan működik. Van még a Mio az új Moov családdal, de aki ezzel a márkával egyszer megégette a száját...

(...)

Van még a Navigon és a TomTom, amik a Garminhoz hasonlóan zárt rendszerek, kisebb ismertséggel.

Na, ez pont az, amit az előbb írtam. Pont elég ahhoz, hogy tudjam merre kapisgáljak. ;-)

A Garmin név ismerős volt, azzal hogy drága (bár most hogy megint keresgéltem kicsit, kiderült, hogy nem is feltétlenül...); aWayteQ ismerősen cseng, ám semmit nem mond, a CNS és a Navigon totál új volt, a TomTom pedig emlékeim szerint egy valaha olvasott tesztben erősen le lett húzva, de hogy miért és konkrétan melyik...?!

Na igen, a Mio tök szép és jó és megint meg is venném, HA... és hiába van odaírva, hogy „élettartam térkép frissítés”...

Ha a C520-ashoz hasonló csak korszerűbb dolgot akarsz, akkor pillanatnyilag a CNS Globe HD és a WayteQ 960 HD a legjobb az árához képest, de ha csak az autós navigációra használod, akkor a Garmin Nüvi 30-50 sor sem sokkal drágább.

Igen, csak autós navigáció a cél.

Ezen már azt hiszem el tudok indulni. (Ha nem, akkor vmelyik gps topikban folytatom, nem offolok itt tovább! :-))

Köszönöm a segítséget!