Még ha nem is robotokat akart visszahozni Herbert a fináléra, egy jó írótól elfogadtam volna a csavart (abszolút sokkoló, hatásos befejezés lett volna ha normálisan megírják), de nem így. Régebben kifejtettem, de bemásolom:
"Először is Omnius számomra túl együgyű "karakter". Jómagam jövőkutatással is foglalkozom, eléggé érdekel a technika, különösen a robotika és mesterséges intelligencia kutatások. Amikor megtudtam, hogy a Butleri Dzsihadot feldolgozó könyvekben egy gépi birodalom köré épül a történet, túl magasra tettem a mércét. Egy szuperintelligens géptől fényévekkel többet vártam mint amit itt összekapartak. Erasmus karakterében volt fantázia, de Omnius szinte egy gyermek volt az eseményekben. Emberien butává tették őket, na. Elszomorító."
Ehhez, még jött az a ghola-óvoda, na az betette a kiskaput.
A nyomtatott irodalmat pedig valóban egyre nehezebb értékesíteni, ám egy írólegenda apa nevével ugyebár sokkal egyszerűbb dolgod van mint versenytársaidnak. És bár itthon csak írásból szerintem már rég nem lehet megélni, angolul még mindig több millió fős potenciális olvasótábort célozhatsz meg.