tgwh3 Creative Commons License 2013.06.05 0 0 922

Hugh Fearney W. receptje - River Cottage -, nem a legegyszerűbb, de finom:

 

20-30 frissen szedett bodzavirág

2 citrom és egy narancs reszelt héja

kb. 1.5 kg kristálycukor

kb. 200 ml frissen facsart citromlé (3-5 citrom leve)

borskősav (elhagyható)


Rázd le a rovarokat a virágokról, majd rakd őket egy nagy edénybe, a citrom- és narancshéjjal együtt, és önts rájuk annyi frissen forralt vizet, hogy éppen ellepje (1.5-2 liter). Legalább 4 órán, de inkább egy éjszakán át hagyd állni. Ruhán át szűrd le a folyadékot, a virágokat óvatosan nyomkodd ki, hogy minden folyadékot kinyerj. Mérd meg az így kapott levet, s minden 500 ml lére számíts 350 g cukrot, 50 ml citromlevet, és egy púpos kávéskanál borskősavat (ha használsz). A folyadékot gyöngéden melegítsd, kevergetve, amíg a cukor elolvad. Óvatosan, gyöngyözve forrald fel, s a keletkező habot szedd le a tetejéről. Hagyd kihűlni, majd szűrd át ruhán keresztül. Tiszta, kifőzött üvegekbe töltsd, 2-3 centi helyett hagyj az üveg szájától. A palackokat dugóval vagy csavarós tetővel zárd le (vagy műanyag edényekben le is fagyaszthatod a folyadékot).

Jéghideg vízzel higítva igyad - 1 rész szörphöz 5 rész vizet önts.

 

 

 

De a sima, ivólé szerű is jó.

 

Másik R. C. recept, tengeri halat nem tudtam szerezni, csak zacskósat, de ki fogom próbálni édesvizi hallal is:

 

A krumpli elofozott! Utana durvara vagott fokhagyma, szeletelt voroshagyma, nehany darab citromszelet kerul bele, a halakat meg bedorzsoli fokhagymaval, baberlevel es friss kakukkfu agacskak kerulnek a halakba, halak koze. Megsozza, oliva olajjal meglocsolja, citromlevel megspricceli, forro sutoben fel orat suti.

 

Harmadik, fagyi:

 


Kétárnyalatú feketeribizli fagyi (ribizli helyet jostával)

Végy 600 g jostát és egy fazékban kevéske vízzel és 50 g cukorral óvatosan főzd fel, hogy csendesen bugyogjon: főzd 10-15 percig, amíg teljesen puhára nem fő, és folyós nem lesz a leve. Sűrű szitán szűrd át, és hűtsd ki az így nyert pürét.

Végy 500 ml sűrű tejszínt (házit, magas zsírtartalommal!), és a felét keverd össze 250 ml teljes zsírtartalmú tejjel. Egy fazékban forrósítsd fel ezt a keveréket addig, amíg már majdnem forr, de NE forrjon fel. Egy másik edényben keverj össze 4 tojássárgáját 125 g kristálycukorral, majd folyamatos keverés mellett öntsd rájuk a forró tejszínes keveréket. Keverd simára, majd az egészet öntsd vissza a tejszínhez használt lábosba, s kis lángon főzd addig - mindig folyamatosan kevergetve - amíg meg nem sűrűsödik. Vedd le a lángról, és míg hűl, kevergesd tovább, miközben tovább fog sűrűsödni. (Ez a keverék egyébként a legtöbb fagyi alapja).

Ehhez a tojásos, sűrű keverékhez add hozzá a josta-püré felét. Verd fel a maradék 250 ml sűrű tejszínt (ne túl keményre), s keverd hozzá. Kóstold meg, s ha túl savanyúnak találod, adj hozzá egy kevés cukrot. Nem baj, ha túl édes egy kicsit, mert fagyás közben az ilyen fagylalt keverék édessége csökkenni fog.

Öntsd ezt a keveréket egy műanyag dobozba, tedd rá a tetejét, s tedd a mélyhűtőbe. Óránként vedd ki, és villával törd össze a szélén felgyűlt jeges szilánkokat, s keverd simára. Néhány óra fagyás után, amikor a fagylalt már megtartja a formáját, de még elég puha ahhoz, hogy keverni lehessen, vágjál bele csatornákat, fúrjál bele lyukakat, és ezekbe a csatornákba, lyukakba töltsd bele a maradék jostapürét. Majd tedd vissza a dobozt éjszakára a mélyhűtőbe.

Félórával a tálalás előtt rakd ki a dobozt a konyhaasztalra, hadd puhuljon. Amikor kanalazod ki a dobozból, látható lesz a kétféle árnyalat a fagyiban, és amikor eszed, időnként a kanaladra kerül az erősebb ízű gyümölcspüré

 

Ezt még nem próbáltam, de idén meg szeretném kostolni :D