"Ezek az egzóták bőven túlélnék az 1985-ös típusú teleket is olyan fekvésekben, ahol a füge "békeidőben" vidáman elvan. A jobb dombi pozíciókban a legszörnyűbb teleken sem ment a hőmérséklet -20 fok alá."
Igen ezzel egyetértek, de Te nem a jobb dombi pozíciókat említetted, hanem a 0 fagylefolyású helyeken élő Magnolia grandiflorák utóbbi 10 évben tapasztalt téltűréséről beszéltél.
Nyílván a dombokon nem lenne bajuk a Magnoliáknak, de egy teljesen sík területen 85, 87-ben lehet, hogy károsodtak volna.
"A botanikus kertek létrehozóinak is tisztában kéne lenniük azokkal a "mikroklimatológiai" alapismeretekkel, amelyeket oly sokszor ismételgettünk itt, ezekben a fórumokban."
Nem tudom, mennyire voltak tisztában vele, de a botanikus kertek létrehozásánál rengeteg szempontot figyelembe vesznek és ezek közül nem biztos, hogy a fagylefolyás az első.
Például elsődlegesebb szempont szerintem az öntöző víz és a villany megléte.
A korlátozottan téltűrő növények meg csak egy csoport a sokféle gyűjthető, bemutatható növény közül. Sok olyan növénycsoport van, aminél ez nem annyira fontos.
A botanikus kertek egy része belterületen, városi hőszigetben van, itt a terület sík és mégis alkalmas hidegérzékenyeknek is.
Pl.: budapesti Füvészkert
A külterületiek közül van amelyik régi kastélykertből jött létre, tehát a helyszín eleve adott volt.
Pl.: Vácrátót
Az Alföldi gyűjteményes kerteket is kénytelenek voltak síkon létrehozni, "viszonylag" nehéz lett volna 100-200 m-es dombot összehordani. :)
Pl.: Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Erdőtelek, Szarvas
A dunántúliak közül a pécsi dombon és ezzel együtt hőszigetben is van.
A Soproni Erdészeti Botanikus Kert városban van és ott is adott volt az épület körüli terület, itt van egy lenti régi és egy fenti újabb rész.
Természetesen a saját tapasztalataim és az ezen a fórumon tanultak alapján ma már én is tisztában vagyok azzal, hogy egy korlátozottan téltűrő növényeket gyűjtő bemutató kertet, csak nagyvárosi hőszigetben, vagy egy zalai dombtetőn lenne érdemes létrehozni. Zalában a sikerhez a sok eső, az agyag és a savanyú ph is nagyban hozzájárulna.
Sajnos egy ilyen gyűjteményes kert inkább viszi a pénzt, mint hozza, ezért nem sok esély van a megvalósítására, de nagyon jó lenne.
Már írtam, hogy a dombtetőkön a vízhiány a korlátozó tényező, tehát a vízellátás megoldása itt a legfontosabb dolog.
Pl.: a Folly Arborétum domboldalban van, de nyáron iszonyatosan kiszárad és szenvednek a fák.