Van 4 éve egy Aglandaou és 2 éve egy oblica. Az Aglandaou az első évben tőig lefagyott mert akkor még nem értettem hozzá....:)
Az idei évben annyira minimális volt a fagysebb, hogy azt nem is jegyzem....
Tavaly tavaszal ültettem egy másik aglandaou másik helyre (3 éves lehetett). Ebben a télben pár levelét elvesztette.
Minden kiültetésnél az első év a kritikus (a legnagyobb károkat ekkor szenvedi el).....
A tél elleni védelmem az odafigyelés, a helyes gondozás, és a takarás...:)....Lehet kapni gazdaboltokban vagy Baumaxban( de még néha a Lidl-ben is) mikroszálas textiliát amit direkt erre a célra árulnak...ebből van fehér és van barna is. Ez alatt szellőzik az olajfa tehát nem melegszik fel és nem gombásodik be és védi a fagyos széltől....
Egy idő múlva ezek a fák alkalmazkodnak a klimához és már nagyon kevés része fagy el....
Nagyon fontos a helyes fajtaválasztás de a legfontosabb a kollega aki a fákat kezeli...:) Olyan ez mint az autóverseny: van jó kocsi és van rossz kocsi de a legtöbbet az számit ki ül benne...:)
Idén tavaszal raktam újakat ki teljessen új helyre (4 leccino 1 frantoio 2 aglandaou)....kiváncsi leszek az eredményre. Sajnos abból az egyik Aglandaou nagyon rosszul néz ki számomra ismeretlen okból. Nem fajtahiba (még sosem volt gond az Aglandaou-kal meg úgy amúgy az olajfákkal) hanem valami más.....a másik viszont most fog kivirágozni![](https://img.index.hu/imgfrm/4/8/8/2/THM_0011274882.jpg)
ezeket a fákat idén télen egy 'zordabb' helyen teleltettem mielőtt kiültettem.......