Én is még kezdőnek tartom magam, alig 2 éve próbálkozok szőlő oltással, de leírom én mit tapasztaltam.
Zöldbe-zöldnél szerintem is előny ha van már kis hajtás a levélnél, de "működik" akkor is ha nincs, kihajt a levél tövében a szem. Ami viszont a hátránya a zöldbe-zöldnek, hogy nagyon érzékeny a kiszáradásra. Árnyékolni kell elég sokáig, és egy vékony "nájlon" zacskó is jó ha van rákötve, védi a kiszáradástól. Én mióta beraktározom tél végén az oltóvesszőt, csak sikertelen zöldbe-fás oltás pótlására (ha már nincs "raktáron" fás oltóvessző) próbálkozom zöldbe-zölddel.
A zöldbe-fás oltás hátránya, hogy kell hozzá az eltárolt oltóvessző, cserébe sokkal kevésbé kényes az oltás, és erős alanyba oltva jó esély van rá, hogy még abban az évben teremhet (pár hetes késéssel, ha még be tud érni). Én pár hete csináltam 5 zöldbe-fás oltást, a már eléggé vastag alanyokra, mind az 5 beindult... (HURRÁ). Tegnap került sor a maradékra, és a kísérletemre (csatolt kép). A félvad(?) gyenge termésű, kiirtást túlélt érős tőkének 2x5 ágára oltottam kb 60-80cm magasan (zöldbe-fás). A sikeres oltásokat tél végén tervezem "learatni" és utánna bent a házban homokban gyökereztetni, majd kiültetni a végleges helyére.