Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.05.25 0 0 5507

"Nem mindegy, hogy először az előhűtő hűt pl. 35-ről 28-re, aztán a hőcserélő 28-ről 24-re?

vagy

Először a hőcserélő 35-ről 30-ra, aztán az utúhűtő 30-ról 24-re?"

Ez sajnos nem ilyen egyszerű:

mivel a hőcserélő hatásfoka függ a két oldal közötti hőmérsékletkülönbségtől is és a házból kimenő/távozó (tehát nyáron a hőfelvevő) levegő hőmérséklete mindkét esetben azonos, ezért a második esetben levegő hőcserélő hatékonyabb lesz (az első esethez képest).

Általános gondolatmenet szerintem (habár nem vagyok szakember) ilyen esetekre:

A levegő hőcserélő egyrészt "ingyen dolgozik", másrészt pedig annál több hőenergiát tud átadni, minél nagyobb a hőmérséklet különbség a két vége között. Ha a kintről bejövő levegő előfűtésével/hűtésével csökkented a hőcserélő számára rendelezésére álló hőmérsélettartományt akkor tulajdonképpen egy pénzt fogyasztó alkatrésszel csökkented az ingyen működő alkatrész "lehetőségeit".

Ezért az előfűtést csak fagymentesítésnél szokás alkalmazni, de azt is kizárólag addig, amíg ténylegesen szükség va rá, tehát a fagymentesítő előfűtés is nyomban leáll, mihelyt megszűnt a fagyveszély.

A kiindulási pont szerintem az legyen, hogy mindenekelőtt a levegő hőcserélő képességeit használjuk ki maximálisan és csak ha a végeredmény hőmérséklete nem kielégítő, csak akor módosítsunk tovább a levegő hőmérsékletén (nyáron tovább hűtve, télen pedig tobább melegítve azt). De még ekkor sem biztos, hogy ezt a továbbhűtést/fűtést a légcsatornában optimális elvégezni.

"mert ha eléggé képes az előhűtő működni, akkor a hővisszanyerő megkerülő ága ki fog nyitni."

Ahányszor a megkerülő ág csak egy picit is nyitva van, mindig tedd fel magadnak a kérdést: EGÉSZ BIZTOS, hogy most éppen nem energiát pazarlok? Márpedig ha az ingyen dolgozó hőcserélő munkájára azért nincs szükség, mert azt a munkát már elvégezte egy NEM ingyen dolgozó alkatrész, akkor bizony energia/pénz pazarlás van folyamatban valahol ;)

Előzmény: ulrik60 (5506)