Sztrovacsek81 Creative Commons License 2013.05.24 0 0 5496

Szia!

Megnéztem az alaprajzot. Kb 50 métert tudnék az új épületrész alá elhelyezni úgy hogy két hurkot vezetek körbe és a csövek egymástól kb 45 cm-re lesznek (50-es sávalap lesz kiásva). Vagy tudok 3 hurkot fektetni, így 75m hosszú lenne a csövezés, viszont közelebb kerülnének egymáshoz a csövek (20 cm lenne közöttük). 4 huroknál meglenne a 100m, de akkor már csak kb 12-13cm lenne közöttük. De gondolom még mindig ez a legjobb megoldás, mert nagyobb tömegű folyadék tud lehűlni a földben, nem melegszik olyan könnyen át, ...

"Igen, de egy kút nem kút: a víz alig cserélődik benne, ezért a nyár folyamán egyre csak melegedni fog. Vagy két db kút kell, vagy gondoskodni kell a vízcseréről, pl kert-locsolásal."

Jó kis ásott kutam van, téglából kirakva kb 80-100cm-es átmérőjű kör keresztmetszet. Ha jól emlékszem akkor kb 8 méter mély és kb 5m benne a vízoszlop.

Ráadásul a hidrofor csöve eléggé le van engedve az alsó tartományba. Mivel az átkeringtetett kútvizet locsolóvízként szeretném használni, ezért lesz folyamatos vízcsere, nem engedem vissza a meleg vizet a kútba.

"Létezik olyan napkollektor-típus, amely még marhahidegben is érezhető hőmennyiséget termel (ha éppen süt a nap), de az nagyon nem olcsó játék."

Ezt kérlek ne is említsd. Ez volt az előző ilyen homemade projektem:

http://kepfeltoltes.hu/view/130524/teton_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Elég is volt belőle mert csak a szívás volt vele.

"Ha az invertered nem pontosan olyan típus, amir az áramszogáltatód (kenőpénzes cimborája) elfogad, akkor semmit nem érsz akár a világ legjobb grid tie inverterével sem, abból (magyarországon) soha nem lesz hálózati visszatáplálós szeződés, kénytelen leszel megvenni az ő inverterüket - persze háromszoros áron."

Ez a másik fájó téma nálam. Ha Eon-nál vissza akarnék táplálni akkor meg kellene vennem a 300e Ft-os sunnyboy invertert, ami kb ugyanazt tudja, mint az e-bay-ről beszerzett 1200W-os Grid-tie inverterem szigetvédelemmel, meg mindennel ami kell. Mindez 63e Ft volt.

Azóta ott pihen a polcon szegény.

"Nekem biológiai hűtőberendezésem van, több millió éven át tesztelt, jól bevált típus ;)"

Zöldtetős a házad vagy mi?

"Az asszonynak igaza van a radiátorral, habár annál hatékonyabb lenne a padlófűtés, annál meg még hatékonyabb a mennyezetfűtés, ami ráadásul hűtésre is alkalmas ;) és akkor a belső (a hűtő) kaloriferre szerintem már nem is lesz szükséged."

Hát igen, vagy-vagy. Ha megcsináljuk a mennyezetfűtést/hűtést, akkor természetesen oda megy majd a kútvíz, nem a szellőzőbe. Viszont ahogy olvastam ez sem olyan egyszerű, nem lehet túl hideg a hűtővíz harmatpont miatt, nem lehet túl forró sem a fűtővíz, meg ilyenek, szóval ehhez is kell egy rakás elektronika.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5495)