Sztrovacsek81 Creative Commons License 2013.05.23 0 0 5488

Szia!

"Ha jó hatásfokú a levegő hőcserélőd, akor nem is hozott volna túl sok hasznot."

Közben gondolkoztam hogy nem lenne túl nagy költség kicsit mélyebbre ásni alapozásnál és az alapok alatt fél méterrel körbefuttatni 2-3 kör 3cm-es KPE csövet egy indirekt talajkollektorhoz, de ha azt mondod hogy érdemesebb a hőcserélőre koncentrálni akkor lehet nem foglalkozok vele.

"Itt remélhetőleg kaloriferre gondolsz és nem (nevetséges hőátadó felületű) valódi radiátorokra."

Persze, igazából használt, autóba való hűtőradiátorokban gondolkoztam. Szerinted akkor van értelme ide a levegő-hőcserélőbe bekötni a kútvizes kalorifert?

"Jól hőszigetelt háznál amikor a napkollektorból a fűtéshez elegendő hőmennyiség tud jönni, akkor már vége van a fűtési idénynek, tehát ezzel én nem próbálkoznék. Ne akarj napkollektorral fűteni, nem éri meg. Vagy milliókért cserébe kapsz egy icike-picike hőt télen is, vagy csak ősz elején és tavasz végén fog fűteni, akkor meg minek. A napkollektor a követlező dolgokra igazán jó:

- vízmelegítésre tavasztól őszig

Felsorolás vége."

Ez elég rosszul hangzik, azt hittem hogy a vákuumcsöves használható lenne fűtésrásegítésre :(

"Egy gyengén hőszigetelt és levegő hőcserélő nélküli házat gyakorlatilag lehetetlen még hatalmas mennyiségű szellőzőlevegővel is lehűteni, egy paszívházat meg könnyedén lehűthesz még kevés levegővel is.

Ebből is láthatod, hogy a képletekből mindig kifelejted a lefontosabb ténezőt: a te konkrét házad tényleges energiaiényét. Ne magolj be általánosságokat, próbáld megérteni a rendszert."

A házon körben 10cm szigetelés van, a födém rétegrendben is 10cm lépésálló, valamint ki lesz cserélve a komplett tető és a szarufák közé bemegy még 15cm szálas szigetelés. Szóval szerintem egy átlagos háznál jobb a szigetelés.

"elhőátvonuláskor egyszer lobog a hajunk, majd szécsend, borús időben és éjszaka meg egyszerűen nem veszünk levegőt (nem is fürdünk, főzünk és wc-re sem megyünk :)

A napelemmel tölts egy akkumulátort, abból meg szellőztess amikor kell.

...vagy a napelem + akksitölő + akksi együttes árából ingyen szellőztethetsz jó sokáig..."

Volt régebben egy napkövető napkollektor projektem, ami végül nem vált be, onnan maradt napelem, akksi, akksitöltő elektronika. De van egy 48V-os hálózatra visszatápláló inverterem is, lehet veszek a 12V-os napelem mellé még 3-at (kb 90.e Ft), és akkor a pillanatnyi fogyasztást biztosítani tudnám vele (hálózatra visszatáplálás nem olyan egyszerű móka Eon-nál hiába van meg hozzá mindenem).

Te amúgy próbáltál hűteni/fűteni a szellőző levegővel?

Mert asszony az előző napkövető projekt után nem igazán bízik bennem és ragaszkodik a radiátoros kiépítéshez is. Lehet hogy a mennyezetfűtés/hűtés is elhagyható ha szerinted megfelelően kivitelezni lehet a szellőzős megoldást.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (5487)