Két napja beírtam a Bp. rehabilitációja topikba, hogy mennyire meglepődtem a Városliget István gimnázium felőli részén látott óriási játszótér és napozódomb, valamint labdapályák zsúfoltságán, a gyep tisztaságán. Semmi reagálás nem volt – amit mindig nehezen élek meg –, de bizonyára azért, mert az mindenki számára ismert és megszokott.
Oda már nem is merem beírni, hogy a Margitszigeten tegnap még nagyobb volt az élményem, ugyanis sok ezren, sőt tízezren élvezték a jó időt: családostól letelepedtek a fűbe, labdáztak, kutyáztak, játszótereztek, futottak a puha gumipályán, bicikliztek, tekerték a limbóhintót stb. Itt is – mint a Városligetben – alig van szemetesedény, mégsem volt szemét sehol, gondozott az egész sziget.
Azt a tanulságot vontam le ebből, hogy nagy igény van az ilyen helyekre azok részéről, akik nem tudnak autóba ülve elmenni a nyaralójukba vagy egy wellness szállóba. És aki elmegy a városból ilyen ünnepeken, az nem is tapasztalja meg ezt a majálisszerű, békés hangulatot. Az autós eleve kerüli a szigetet, mert csak északról mehet be és még hétvégén is csak fizetősen parkolhat. Akinek pedig bérlete van – az autósnak jellemzően nincs bérlete (kivéve Emmát) –, az a nagyon sűrű buszjárattal könnyen eljuthat a sziget bármelyik részébe.
Ha a döntéshozók (akik mind autósok) ezt látnák, talán törekednének további ilyen helyek fejlesztésére, például a Népliget hasonlóvá tételére, mert az arra lakók is bizonnyal hamar belaknák azt, ha hasonló feltételeket teremtenének közpénzből.