http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=124109444&t=9181283
Igen, valóban nem Tőled kérdeztem, de a kérdést itt, ezen a fórumon tettem fel és Te mint a Tokaji hegy szakértője, válaszolhattál volna.
A hozzászólás száma: 27830
Munkácshoz egy ugrásra - de legalábbis közelebb, mint ahogy Bologna fekszik Torinóhoz - van Európa legészakibb, desszert minőségi bort adó vidéke a Tokaj-hegyalja! Az ottani mikroklímát remélem egy magyar nyelven beszélő embernek sem kell bemutatni! De mondok még meglepőbbet is! A világ legészakibb tea-ültetvénye ugyan hol található? Hát szintén Kárpátalján!
Érdekes lenne tudni, hogy mi a helyzet a Tokaji hegyen füge ügyben, hogy ott észak-keleten vajon az inverzió megtudja-e védeni a hidegtől? Van erre vonatkozó ismerete valakinek?
Jobban belegondolva, ha van ott termő füge, akkor elvileg nem elképzelhetetlen, hogy mégiscsak legyen füge az onnan nem túl távoli Kárpátalján is a magyar határhoz közeli déli részeken a hegyoldalakon.
Egyszer jártam Kárpátalján, akkor Beregszász mellett Bene nevű településen is voltunk bor kostolón. Itt van egy kis hegy (domb), ezen termesztik a szőlőt. Lehet hogy ott is megél a füge?
A teáról még annyit, hogy ha Nyíregyházán sík területen a város szélén meg tudott cserjévé nőni, akkor Kárpátalján egy hegyoldalon is meg találhatja életfeltételeit.
Mert amennyivel észak-keletebbre van, annyival magasabban van.