Kedves Laci!
Ne is haragudj, de én soha életemben nem jelentkeztem polgármesternek, és soha senkinek nem hazudtam a szemébe olyan populista, demagóg álomvilágokról képzeteket, amelyek már gondolat szintjén is teljes képtelenségek!
A lakóközösség működtetésének finanszírozása annak a feladata, aki a lakóközösség vezetését elvállalta. Az én szememben ő azért vállalta el a feladatot, mert tudja a megoldást.
Az én szakmám az, hogy tudjak a _lehetséges_ megoldásokra alternatívákat adni, azok minden kockázatára rávilágítva. Ez esetben semmi kirívó nem történt, semmint hogy szakmailag mélyen nem értettem egyet a "diplomás" polgármesterrel :)
Persze nyilván nekem is lehet szerepem a megoldás megtalálásában, ahogy kissé nyersen bíztatsz is erre. Ennek előfeltétele, hogy a megbízó megállapodjon velem abban, mit és mennyiért vár el pontosan tőlem!?
(10 éves a panyolai történet, vagy 15 éves, irreleváns annak szempontjából, hogy a vállalkozás kockázatelemzésre épülő kockázatvállalással kezdődik.)
Feltételezem, hogy a döntés átgondolt volt, az persze, hogy rossz volt, vagy rosszul átgondolt, nos előfordulhat.
Példád tisztán piacgazdasági vonatkozású, így fontos tisztáznunk, hogy nekünk kívülállóknak semmi közünk nincsen ahhoz, hogy mely gazdálkodó hogyan veszíti el a pénzét a piacon - feltételezve, hogy az ügylet törvényes keretek között zajlott.
Azzal persze gondolom te is tisztában vagy, hogy manapság sok ehhez hasonló döntés szándékolt költséggenerálásra irányul. (Amit a vonatkozó törvények terelnek ilyen mederbe.)
Ettől függetlenül számtalanszor előfordul, hogy rossz döntés születik, a következményeit viszont a kockázatvállaló gazdálkodó szervezet viseli, tehát ez a rendszer része.
De hogy őszinte legyek, nem teljesen értem, mi az összefüggés a hozzáállás és a rossz döntés között. Akinek semmi gond a hozzáállásával, az is számtalanszor hozhat rossz döntést, esendők vagyunk. Akinek nem jó a hozzáállása, az pedig piaci viszonyok között idővel kirostálódik. Ez törvényszerű folyamat. A lemorzsolódáshoz (egy bizonyos szintről) rossz döntések sorozata vezet.
Mindettől függetlenül sok sikert a nevezett településnek!