Gergely, twgh3 együtt válaszolok majd bogozzátok ki, kinek, mi szól! :-).Én csak annyit mondtam, hogy egy probléma átlátásához, kell egy ismeretanyaggal rendelkezni, hogy valamiféle összefüggést átláss, megérts, különben befolyásolható vagy. Ha nem tudsz írni, hiába mondom, hogy írd alá a neved, max keresztet rajzolsz, de nem tudod, mi alá!! Ennyi! (de mint írtam tévedhetek is). Nekem ez a véleményem, ezzel nem minősíteni akarok másokat, egyszerűen így gondolom, ez vonatkozik rám is. Nekem is van még bőven mit tanulnom, de talán már a véleményem markánsan nem fog megváltozni, legfeljebb letisztulnak dolgok, melyek most még zavarosak.Volt idő, amikor a tolvajnak levágták a kezét, megszűnt a lopás? Ahol érdem a börtönviseltség, ott van ennek elrettentő ereje? Az elrettentés, bűntetés költségeit ki finanszírozza, a közmunka bér vagy a segély terhére költsünk még több börtönre? Hol fogsz te bárkit is olyan hatásfokkal és jövedelmezőséggel kényszerfoglalkoztatni, főként képzettség nélkül, hogy megtermelje ennek a költségeit? Jelenleg és még jó darabig ezekre szükség van, mert a társadalom most így szerveződik, így szocializálódtunk, de a terror fokozása nem vezet jóra ez már számtalanszor bebizonyosodott. Az elmút 60 évnek bőven voltak hibái, de kissé sommás az ítéleted, nem (csak) ettől jutottunk ide, főleg nem ettől! Mond már meg, hogy azért a "szar romhalmazért", ami itt marad a "szar" 60 év után hány milló eurót, márkát, dollárt kaszíroztunk az elmúlt 20 évben, sőt még ma és holnap is, azt a "szart" próbáljuk eladni (hányadik bőr is?)! A 3 millió koldus országa nem ekkor voltunk és a fél világot sem akkor és még csak nem is most töltöttük meg kivándorlókkal és még csak nem is 56-ban!1848-ban a 12 pont egyike volt a jobbágyfelszabadítás. Európa boldogabb felén hány száz évvel korábban történt ez meg? Na és persze az amcsik is túl voltak már egy ideje a saját kis balhéjukon. Oké! A japánok csa 20 év múlva nyitottak! :-)Szóval 60 év? Tegyél hozzá nyugodtan egy vagy két százast!Azért az gondolom megvan, hogy Magyarországon még az 1200-as években is létezett a rabszolgaság!? Na nem a piramisépítő vagy cukornádas típus, hanem a mondjuk úgy, sztyeppei. Gárdonyi: Láthatatlan ember, ismerős?Nem véletlenül említettem a szociológiát, aki élete során csak akkor evett, ha elvette a másiktól, attól ne várd, hogy kérjen. Nem tudja, mi az! Ez sajna így van, akár hiszitek, akár nem. Volt a neten korábban pár nagyon jó cikk erről olyan tollából, aki "terepen" dolgozik nap mint nap ma is, aztán leutálták! Pedig nagyon korrekt volt, amit írt. Gondolkodtam megemlítsem e "A Puszták népe" íróját, nem tűnök e miatta elkötelezettnek valamelyik oldalhoz (mert nem vagyok), de mindentől függetlenül, amit leírt azt nehéz cáfolni. Tömény szociológia.Települések a történelem folyamán folyamatosan szűntek meg (nem csak erőszakkal), alakultak ki újak, nővekedtek, csökkentek. Ha ezt nem érzelmi alapon nézzük, akkor ebben nincs semmi különös. Most, ezt valami katasztrófának éljük meg. Biztos én is így élném meg, ha érintett lennék, de a nagy egész szempontjából ennek nincs jelentősége.Fegyveres konfliktus valóban kizárt! Szerinted. Azért egy délszláv háború csak-csak becsúszott a szomszédban és pár ezer ember a kéksapkások szeme láttára került tömegsírba! És nem vagyok benne biztos, hogy ha más van kormányon, akkor a barcsi bombázás után nem keveredünk bele és akkor most beszélgetnénk e? Mit csináltatok volna, ha megjön a behívó? (költői kérdés) És biza 89 telén a Bakonyban viccből kérdezték meg hajnal kettőkor a bevagonírozás után a vasutasok, hogy akkor fiúk Budapest vagy Bukarest? Mindez ugye dec 23-án., de a vicc valóság is lehetett volna! Én ott voltam (épp nem volt jobb dolgom:-)).Amit te most megoldásnak hiszel (szerintem), az a megoldás elodázására tett kísérlet. Egy ideig úgy, ahogy működik.A megoldást én sem tudom, de nem is áltatom magam, hogy én leszek az, aki megmondja a tutit.A harmincas években napszámoskodó nagyapám modta, hogy nem volt az rossz rendszer, mert ha volt munka, akkor egész jó napszámot fizettek, meg lehetett belőle élni. És volt munka papa, kérdeztem, az nem nagyon volt fiam!Ez sokszor eszembe jutott az elmút 20 évben!Szép estét!